vineri, 29 septembrie 2017

Elfriede Kelp despre cazul contractului cu Asociația pentru Drepturile Animalelor

 AR FI FRUMOS SA NE IMPLICAM! 

Consilierii municipiului Sighisoara pasesc de ani de zile, de la o sedinta de consiliu la alta, batand pasul (intentionat sau neintentionat?!) pe loc. Si-au gasit un cetatean cu suflet, care sa duca greul in locul lor. Mai si dezaproba sprijinul minim, acordat asociatiei, iar sighisorenii tac?Daca din greseala s-ar pierde ceva hrana de caini de la groapa de gunoi de exemplu spre cetate, centru, parcuri, gradinite, pieti, si alte zone frumusele, stiti ce s-ar intampla? Ar fi un cadou mare pentru consilieri, un oras frumos plin cu cateva zeci de haite marca "patrupezi royali de Sighisoara". Sa dea domnul sa fie cat mai multe catele, care sa duca pe lume vreo 6-12 catelusi. Cum ar fi cu 100-200 de patrupezi in plus prin oras? Sunt puricosi, necastrati, plini de viata, latra si ziua si noaptea, sunt flamanzi, sar in strada, provoaca accidente si masini tamponate, cadavre peste tot, si nu cunosc drumul spre wc public, ori cand sunt in aparare mai si musca si nu au nici vaccinul antirabic facut. Ne-ar displace situatia?

Daca ma adresez DSV-ului. in momentul doi v-or dispune amanda si inchiderea adapostul public, el dispune de cateva cotete cat sa adune maxim o singura haita, dar nu corespunde normelor din multe punct de vedere. Un adapost la standarde legale va costa - mult! Concesionarea serviciilor de capturare, adapostire, hranire, castrare, vaccinare vor face gaura in bugetul local. Asa spre orientare, vorbim de la o suta de mii de euro pe an in sus versus o nimica toata din acordul cu asociatia ADA, pe care „bosii“ orasului refuza sa-i plateasca?!

La subiect: Municipiul - jucand cartea „dezacordului“ - nu respecta legea, managementul cainilor fara stapan nu a existat si nu exista, cu toate ca este de obligatia primariei sa-l implementeze. Or fi visatori smecheri care speculeaza din 2014 (cam din momentul in care s-a incetat indeplinirea acordului cu asociatia ADA, sic!) la infiintarea unui SRL care sa puna mana pe o licitatie banoasa pentru hingherit si eutanasiat? Din timp, experti au adus la cunostinta consilierilor (in scris si chiar au fost la Sighisoara prezenti in sedinte anterioare) ca normele privind concesionarea serviciilor catre un SRL sunt suspendate (in urma procesul inaintat de acesti experti contra guvernului, proces in care expertii intre timp au avut castig de cauza) si ca acordul cu asociatia ADA e legal. Actualmente acesti experti, daca sunt informata bine, au proces pentru anularea acelor norme. Da, primaria isi poate implementa o unitate proprie pentru managementul cainilor, sa verificati atunci cheltuirea banului public si sa va asteptati la eutanasieri! E foarte greu sa promovezi adoptia! Si da, primaria poate concesiona serviciile catre un ONG. Concesionarea catre un SRL ar fi ilegala. Asta ii cam racaie pe unii cu mintea fulgera, spre ghinionul lor, expertii astia nu prea pierd in instanta!

Nu stiu cati caini sunt actualmente pe strazile municipiului. Dar stiu ca, fata de alte orase care au cheltuit sute de mii de euro in ultimii ani pentru acest serviciu, in Sighisoara e lux, si asta fara a ucide un suflet! Datorita angajamentului doamnei Mona Fernengel impreuna cu asociatia dansei. sighisorenii si turistii se pot bucura de frumusetiile orasului fara „neplaceri“. Dansa a capturat la plangeri, atat cat a putut, atat cat i-a permis capacitatea adapostului, epuizand-o la maxim. A adapostit pui in aproprierea casei si in casa dansei, sa poata ajunge de mai multe ori la ei pentru hranit, s-a descurcat cu „caratina“, gestionand calculat unde/cum/cand duce cateit proaspat capturati. A vaccinat cainii capturati, i-a castrat si i-a dat in adoptie. Fiecare catel dat in adoptie face loc altuia din strada. A facut campanii masive de castrare a animalutelor cu stapan, sa nu fie invazie de pui nedoriti, aruncati in strazi. S-a ocupat si se ocupa in continuare voluntar. Cei care se plang de cate un caine ratacit pe strazile orasului si se simt „deranjati“ de prezenta lui, sau gandit o secunda sa puna osul voluntar? In caz contrar nu se pot plange chiar deloc, ci ar fi cazul sa-i multumeasca celei, care a pus osul pentru ei! 

Cum ar fi ca de maine sa se prezinte consilierii in frunte cu primarul la voluntariat in „cotetele primariei“, stiu ei unde? Cu salopete, farase, lopeti – la adunat rahati, la spalat fecale cu furtunul, la desinfectat, la hranit, la adapat, sa duca „puricosii“ la veterinar in masini proprii, pentru castrare, vaccinare antirabica si tratamente etc.. Pe ploaie, ger, canicula. Sa duca pui acasa si sa se trezeasca noaptea sa-i hraneasca? Nu e mult, e o nimica toata, doar sunt voinici. Ii motivam oare? 

In alta ordine de idei: Va rog, participati la sedinte, faceti adresa/e catre primarie, cautati avocati pro bono...si intrebati, daca adapostul public indeplineste normele de functionare legala, daca face fata unui control DSV, daca risca amenda si suspendarea activitatii? Cati caini a capturat primaria din strada, cati caini au fost vaccinati antirabic, au accesat fonduri pentru vaccin antirabic (e gratuit), cati caini au fost castrati de ei? Sa va prezinte facturile achitate, nu vorbe. Va zic eu, nu au achitat nimic in ultimii ani, puteau sa va muste cainii, sa va infecteze cu rabie, sa pasiti prin fecale peste tot, sa va tamponati masina. Nu si-au batut joc doar de doamna Mona, ci de toti sighisorenii! Ani de zile!

Sighisoreni, hai, ca se poate! Sa fim cu ochii pe ei, pe bugetul local, cel putin pana cand isi indeplinesc datoriile fata de aceasta asociatie, ca ea sa-si poata continua munca caritativa – in folosul orasului, spre sanatatea si siguranta tuturor! Acel acord de gestionare cu asociatia ADA e legal,e functional, trebuie indeplinit, achitat si prelungit... Cheltuielile banului public raman minime, datorita sprijinului din partea donatorilor privati catre asociatia ADA. Suma contractata nu acopera cheltuielile nici pe departe. Nu au fost probleme majore precum in alte orase, din cauza angajamentului doamnei Mona si a asociatiei ADA, dansa v-a protejat, asociatia si-a indeplinit acordul, doamna chiar voluntar...stati aproape de ea, oferitii ajutor! PE EI, pe consilieri! Sa nu-si doreasca sa-i fac cunoscuti in lume, ca vor plange dupa turisti!!! Nu sunt in tara, nu ma afecteaza cat se cheltuie din bugetul local, dar le suflu in ceafa de acolo unde sunt! Pana cand isi vad de aceste animalute intr-un mod uman si fair! Locul cainelui nu este pe strada! Si da, cainele e un suflet si trebuie protejat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu