30 mai 2016

Să promitem cu C.A.P. (Cooperativa Aducătoare de Promisiuni)

Am găsit în cutia poștală un ziar evident născut din "spuma" avântului electoral, "Telegraful de Mureș". Nu trebuie să-l răsfoiești prea mult ca să realizezi că este foaia de campanie a P.S.D. Nimic rău în asta, fiecare partid sau grupare politică își face campanie electorală cum poate și pe unde poate fie ea de partid sau "independentă".


Sincer să fiu, nu prea citesc astfel de presă. O pun bine și mă apuc să o citesc abia după câteva luni după alegeri. Cu marker-ul în mână. Și eventual cu copy-paste-ul pe blog.  Acest articol însă mi-a captat atenția (și nu numai mie!). Semnat de un cunoscut jurnalist cu certe afilieri pesediste, Dragoș Bardoși, articolul ne informează că PSD-ul local (probabil nu numai cel local) vine cu un proiect de anvergură menit să "rupă gura târgului (a se citi a alegătorului)". Cu toate că avem de a face aparent cu un proiect de anvergură, autorii lui sunt deosebit de zgârciți când vine vorba de detalii...

Am realizat o captură de ecran dar și copiez textul în intergralitatea sa de pe pagina mai sus amintitului ziar, asta pentru a discuta pe subiect.

"Tinerii din Sighişoara dar şi turiştii care ne vizitează oraşul vor avea posibilitatea, indiferent de sezon, să practice sporturi de iarnă în cadrul unui complex ultramodern, construit într-o hală de mari dimensiuni. Acesta va fi prevăzut cu o pârtie de 400 de metri lungime şi 60 de metri lăţime, prevăzută cu schi-lifturi, facilităţi de alimentaţie publică, zonă SPA şi facilităţi pentru conferinţe şi simpozioane. O astfel de investiţie, realizată din fonduri europene, va fi, cu siguranţă un punct de atracţie naţional şi internaţional. Investiţia va crea şi o serie de locuri de muncă permanente, complexul sportiv fiind deschis 365 de zile pe an."




Știm foarte bine că PSD-ul este partidul proiectelor mamut. Sau, la nivel local, un fel de mamuței. Multe din ele, rămase doar pe hârtie și cu găuri în bugete și buzunarele oamenilor cum ar fi celebrul răposat Dracula Park. Tocmai de aceea orice proiect de acest gen mă face să devin prudent...

După cum vedem, proiectul vizează tinerii sighișoarei dar și turiștii care vor avea un punct de atracție permanent. OK, să spunem că ideea nu este rea, eu ca mare amator de schi îmi chiar surâde. Dar este el fezabil?!

Ei bine, da, un astfel de proiect are nevoie de un studiu de fezabilitate beton, nu ca acela făcut în genunchi sub biroul fostului ministru Dan Matei Agathon. Pentru că aflăm că va fi executat cu finanțare europeană. Perfect, îmi zic, și așa stăm nasol la absorbția banilor europeni, Sighișoara strălucind la acest capitol tocmai datorită fostului primar pesedist, Ioan Dorin Dăneșan, poate că între timp optica s-a schimbat. M-aș chiar bucura...

Un astfel de proiect care uite, strălucește frumos precum zăpada proaspăt ninsă naște și întrebările inerente...

1. Cam cât ar costa o astfel de investiție?! Fiind (posibil) realizabilă după cum se vede prin co-finanțare europeană, ea va aparține administrației. Iată de ce un studiu de fezabilitate ar fi absolut obligatoriu ca să știm dacă această investiție ar ieși după un anumit timp "pe plus". Pentru că este un proiect menit să funcționeze 365 de zile/an, este și suficient de energofag. Avem experiența cu alte investiții făcute din bani publici cum este sala polivalentă și care nu știu câți bani aduce la bugetul local dar, ce știu sigur este că deja necesită reparații masive după o foarte scurtă perioadă de timp de la finalizare, ceea ce este inacceptabil pentru o astfel de investiție...

2. Sighișoara nu a avut niciodată o adevărată tradiție în sporturile de iarnă (patinaj o lună, maximum două pe an) schi, nici atât (cu excepția unor fanatici care însă se delectează în zone unde se pot sătura de schiat pe pârtii care însumează zeci de kilometri). O astfel de construcție ar fi destinată exclusiv recreerii și nu practicării sporturilor de iarnă în adevăratul lor sens (nici măcar la nivel de amatori). Cine are puțin habar de schi știe ce înseamnă o pârtie de maximum 400 de metri lungime. În schimb, ne aflăm la o distanță rezonabilă de câteva stațiuni de schi (unele în plină dezvoltare) cum ar fi Sovata, Mădăraș, Păltiniș, Poiana Brașov deci competiția va fi acerbă... Și dacă vorbim de SPA, săli de conferințe și simpozioane, atunci lungimea pârtiei se scurtează în mod dramatic rămânând doar o ...pârtiuță.

3. Poate că ar fi fost mai interesant să gândim un aquaparc (asta pentru că totuși ceva infrastructură există), o piscină acoperită cu toate dotările aferente care, după opinia mea ar fi mult mai atrăgătoare și ar necesita mult mai puține fonduri pentru a fi realizată. Și, s-ar preta și la dezvoltarea unui sport din păcate foarte ignorat la noi dar considerat în unanimitate ca fiind unul dintre cele mai sănătoase, înotul. Și aici mă gândesc la tinerii orașului care, din nefericire fac tot mai puțin sport de performanță...

Vin aici cu un link absolut necesar, cel al listei de Fonduri Structurale pentru perioada 2014-2020. Am reluat lista de vreo câteva ori pentru a găsi programul de finanțare unde un astfel de proiect s-ar potrivi. Ferme mici?! Exploatări pomicole? Patrimoniul cultural? Start-up-uri și spinn-off-uri?! Modernizarea infrastructurii la scară mică?! Oh, da, probabil aici, la dezvoltarea infrastructurii în turism, m-am prins!! Numai că acest program este dedicat exclusiv stațiunilor turistice și celor balneo-climaterice, Sighișoara neregăsindu-se pe această listă. OK, și atunci?!

De la Dragoș Bardoși nici nu ai ce să aștepți mai mult, dar așteptăm de la cei care își "lipesc" numele de astfel de proiecte. Pentru că nu toți avem memoria scurtă, ba din contră, unii dintre noi cu siguranță vom scoate lista de promisiuni și proiecte și le vom ține sub nasul aleșilor (și alegătorilor) timp de patru ani. Și da, îi vom lua la bani mărunți pentru că altfel nu se mai poate.

Eu personal aș fi suficient de mulțumit dacă Sighișoara ar ajunge să aibă o piscină acoperită la parametri olimpici, să aibă un parc de agrement pentru tineri bikeri și skateri, o Târnavă amenajată unde cu investiții minime să fie realizat un complex de recreere cu bărcuțe, alei, terase și unde adimistrația doar să creeze cadrul pentru amenajarea lor. Cer prea mult?!

Alexandru Goța