18 aprilie 2016

Avem lista (parțială). Cum procedăm?!

Brusc, tabloul electoral local prinde contur. Și ceea ce se conturează nu nu prea dă mari speranțe. În primul rând să revenim la (cât mai la) începuturi. Încă de la ultimele alegeri locale, un candidat la primăria Sighișoara, Iulian Sârbu era dat ca sigur (este singurul motiv pentru care încep cu domnia sa). În patru ani, nu s-a schimbat mare lucru.
Adică s-au schimbat pe ici pe colo, pentru unii esențial, pentru alții, nu prea... Indiferent de cât ar încerca să pară ca o emanație a spiritului civic sighișorean, acest grup este o aripă desprinsă din PSD-ul local și ruperea nu s-a produs în niciun fel din considerente ideologice. Este însă un partid (?) care a reprezentat împreună cu colegii singurul pol de opoziție din actualul consiliu local atâta timp cât restul (sună bine?) l-au susținut până-n pânzele albe pe penalul Dăneșan. Vorbesc aici de PSD+PNL+UNPR+PPDD+PDL+UDMR. Și asta nu este neapărat meritul lor ci se datorează exclusiv cârdășiei mai sus amintite. Cu un candidat care este practic de patru ani în campanie electorală (mai mult sau mai puțin mascată), deosebit de activ, poate prea activ în situații care nu-i solicitau prezența are șanse să prindă mai multe locuri în CL și chiar fotoliul de primar.

A urmat lovitura pesedistă prin scoaterea "din joben" din partea pesedeului a unui candidat surpriză, Ovidiu Mălâncrăvean, profesor, director de liceu, un personaj extrem de discret (mie personal îmi plac oamenii discreți deși, cum bine știm, în politică nu prea au ce căuta). Oricum referințele domnului Mălâncrăvean ca om, sunt foarte bune. Unde te întorci despre domnia sa afli numai opinii pozitive ceea ce e de luat în considerare. Gurile rele i-ar reproșa lispa de experiență managerială (adică abilitatea de a administra o primărie). Păi dacă e să ne uităm la ceilalți contracandidați, nici ei nu prea strălucasc în acest domeniu.

Între timp aflăm că Dan Enescu a plecat de la UNPR și a devenit oficial candidatul ALDE. Sincer, despre Dan Enescu nu am aflat decât relativ recent că a fost membru UNPR și mi s-a părut o asociere absolut nefirească. Faptul că a mutat tabăra nu este de respectat (cel puțin din punctul meu de vedere) deși era previzibil. Dar poate fi scuzabil dacă Dan Enescu va dovedi că mutarea a avut un scop pozitiv.

Dinspre PNL ne vin ultimele noutăți (încă neoficiale). Până într-un final, PNL-ul a rămas în siajul actualului vice-primar, Ionel Gavrilă. Pare mai mult o soluție de avarie și asta nu este bine! Scoaterea în ultimul ceas a unui candidat după atâta pritocire (desigur nu mă refecr aici la persoana lui Ionel Gavrilă!) denotă degringoladă și lipsă totală de voință politică. Și atunci când nu există voință politică nu există motivație. Și dacă nu există motivație, nu va exista implicare reală în susținerea candidatului... Iar atunci șansele scad amețitor.

PMP se pare că vine cu domnul Adrian Radu, alte detalii deocamdată nu am dar voi afla.

În ceea ce privește UDMR-ul și competitorul din aceeași zonă etnică (Partidul Civic Maghiar) nu avem decât zvonuri. Zvonurile venite pe surse confirmă însă că indiferent de spectrul politic, ruperea de trecut nu se produce ușor. Că avem de a face doar de spoieli de fațadă, de permutări care nu mai pot aburi pe nimeni...

Ceea ce este cu adevărat important las la sfârșit. Echipele. Încă listele nu au fost publicate așa că nu îmi permit să fac evaluări. Dar veștile care vin de pe surse destul de credibile mă fac să fiu extrem de pesimist.

Tactica este următoarea:
Chiar și cel mai bine cotat partid nu va putea prinde la nivel local mai mult de cinci locuri (cu extrem de mare bunăvoință, șase). Se întocmește lista. Dacă veți avea curiozitatea să le luați la studiat veți regăsi pe aceste liste persoane absolut onorabile. Chiar eu am în preferințele mele câteva pe care le-aș vota fără reținere. Doar că! Da, doar că, multe dintre aceste persoane vor putea fi regăsite mai mereu de la locul șase încolo. O fi o întâmplare, mă întreb?! Niciodată printre primele șase ( a nu se înțelege că toți cei incluși în primi șase ar fi cu probleme, doamne ferește!!). Este după opinia proprie o tactică ieftină și murdară. Pentru că aceste persoane sunt introduse pe aceste liste exclusiv pe post de momeală. Instinctiv un sighișorean va vota lista respectivă în speranța că acea persoană va prinde un loc în consiliu (chiar dacă lipsa de șanse este evidentă). Partidele care au intrat în cursa electorală au deja sondaje demne de încredere care le informează cu destul de multă acuratețe cam câte locuri ar putea prinde în Consiliul Local. Este în parte și vina acelora care acceptă această stare de fapt. Asta arată și cât de multă democrație există în clasa noastră politică! Orașul este mic și marea majoritate ne cunoaștem relativ bine. Eu personal voi șterge de pe lista mea de preferințe orice candidat care-și va lipi numele de persoane dubioase, contestabile sau contestate. Cu dinozauri scoși de la naftalină pe post de luptători anticorupțiedar care la vremea lor și-au adus o neobosită contribuție la punerea pe butuci a orașului nimeni nu mă va convinge să-i ofer votul. Și, la momentul respectiv îi voi enumera cu nume și prenume. Asta ca să nu-mi crească ciuperci în loc de urechi...

P.S. Și țin să reamintesc ceva ce pare că se uită mult prea ușor. Corupția ucide!