20 februarie 2017

Declaraţie de susţinere a comunităţii germane din România

 20.02.2017




În ultimele zile, o întreagă comunitate transilvană este sub atac, la nivelul anilor 89-90.
Noi, reprezentanţi ai societăţii civile, asociaţii si organizaţii din Transilvania, ne cerem scuze membrilor comunităţilor etnice din România, pentru batjocura repetată la care sunt supuși.
Respingem categoric orice campanie de agresiune, defăimare şi denigrare a comunităţilor din Transilvania.


Etnicii germani din România, sașii şi șvabii, sunt cetăţeni ai ţării noastre şi condamnăm orice manevre de dezbinare a societății românești.


Din nou, în ultimele zile, diferite persoane publice au afirmat pe diverse canale media că Forumul Democrat German din România ar fi continuatorul organizaţiei naziste - Grupul Etnic German, deşi persoanele care au lansat aceste defăimări ştiau foarte bine că FDGR are un statut aprobat de către o instanţă din România, că este reprezentat în parlament, guvern, respectiv administraţia locală, că a fost de la Revoluţie încoace partenerul de dialog al tuturor guvernelor României şi al Republicii Federale Germania şi a susţinut în mod activ intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană şi în Nato.


Comunitatea germană din România s-a detașat explicit de toate formele de organizare nazistă.
A doua mare minciună a fost legată de retrocedarea unor imobile către Forumul Democrat al Germanilor din România şi către Biserica Evanghelică C.A. din România. Monstruozitatea constă în faptul că ştiau foarte bine că restituirea către comunităţi etnice si culte se face în baza unei legi adoptate în parlament la propunerea guvernului Năstase. Această decizie privind aceste restituiri de imobile este luată de către o comisie specială care funcţionează pe lângă guvernul României şi nu la nivelul primăriilor.


Pentru Forumul Democratic al Germanilor din Romania - F.D.G.R. au fost emise 11 decizii de retrocedare şi nicidecum 88.000, cifră vehiculată în mod aberant în spaţiul public. Afirmaţia că F.D.G.R. si-ar fi insusit imobile care au aparţinut comunităţilor evreieşti din România reprezintă o minciună grosolană.


Susţinem demersul F.D.G.R de a acţiona în justiţie părţile vinovate pentru calomnie şi incitare la ură pe considerente etnice. F.D.G.R. a dovedit în existenţa lui de 27 de ani că duce o politică constructivă, proeuropeană şi proatlantică, pentru democraţie şi un stat de drept.
Pentru a încheia într-o notă optimistă şi europeană, ne exprimăm convingerea că respectarea, în literă şi spirit, a cartelor, convenţiilor si tratatelor bilaterale privind buna convieţuire între grupurile etnice si lingvistice, semnate şi ratificate de România, va contribui la îmbunătăţirea semnificativă a cunoasterii şi a respectului reciproc, astfel încât derapajele, diversiunile şi instigările precum cel de faţă şi altele din trecut să nu se mai repete, respectiv să fie sancţionate de societate şi de instituţiile statului.