22 august 2017

Să nu dăm știri gratuite chiar dacă sunt generoase!

Se dă un anunț de genul:

"Veşti bune pentru seniorii Sighişoarei! Asociaţia Îngrijire Acasă, sprijinită de către Municipiul Sighişoara şi Consiliul Local Sighişoara, oferă GRATUIT servicii medicale de îngrijire la domiciliu vârstnicilor de peste 60 de ani! Serviciile includ asistenţă medicală, kinetoterapie, consiliere pe nutriţie şi consiliere psiho-emoţională. Dacă ai peste 60 de ani şi locuieşti în Sighişoara, sau dacă cunoşti pe cineva care ar putea beneficia de aceste servicii, te aşteptăm să ne contactezi la nr. 0737 562 877!

1. Persoane eligibile: varstnici de peste 60 ani cu afecțiuni cronice sau invalidante
2. Durata proiectului: august – noiembrie 2017
3. Servicii oferite:
– asistenta medicala la domiciliu (administrarea tratamentului – injectii, perfuzii, ingrijirea plagilor, monitorizarea starii de sănătate- tensiune, glicemie, colesterol, etc.)
– kinetoterapie si recuperare la domiciliu  (gimnastica medicala,  masaj medical)
– consiliere de nutritie
– consiliere psihologica
4. Modalitate de inscriere: telefon la 0737 562 877, urmata de o evaluare la domiciliu.
5. Costuri: serviciile sunt gratuite
Finantator: Primaria Sighișoara, conform contractului de finanțare nr  nr. 20712/31.07.2017."

Frumos nu?!

M-am interesat (pentru că orice jurnalist onest este dator să verifice o astfel de știre fie ea cât de generoasă)


1. Respectiva asistență este limitată la un număr de 40 de persoane de pe raza municipiului Sighișoara și este prestată de o firmă din Brașov. Pagina de web oficială o găsiți dând click aici!

2. Nu știu dacă perioada anunțată incude și lunile august și noiembrie, deocamdată el nu a demarat și suntem în ultima decadă a lunii august (din câte am înțeles lista este cam la jumătate). Foarte probabil va demara în septembrie.

3. Și dat fiind că finanțarea este făcută din bani publici (adică din banii noștri!!!), ea nu este gratuită! Gratuit este ceea ce se face prin voluntariat 100%... Este foarte ușor să fii generos cu banul public!!


Avem aici extrasul din finanțările neramburasbile propuse de Primăria Sighișoara în ședința de C.L. din 13 iunie 2017...

La ultima rubrică apare propunerea de finanțare pentru Asociația Îngrijiri Acasă în valoare totală de 52.756 lei. Adică, împărțit la 40 de pacienți cuprinși în program ar veni suma de 1343 lei/pacient (pe maximum trei luni).

Nu știu care este tariful perceput în general de astfel de instituții (asociații în general).

Să fiți sănătoși și la taxe generoși!

aleXandru goța