20 iunie 2018

România a murit chiar înainte de-a se naște, zic eu! (analiză asupra unui text scris de Oana Bogdan)

Tot ce scriu aici  nu este o critică! Dar acum se vede cum mișcarea #rezist nu a reușit să se concretizeze în ceva organizat, nu, nici măcar nu mă refer la un partid ci măcar la un ONG. Practic inițiala mișcare s-a ”diversificat” într-un mod foarte ciudat deși, obiectivul a fost unul comun... Fiecare mișcare a rămas într-un stand-by paralel, eu existat niște întâlniri informale care nu s-au finalizat cu ceva cu adevărat util... Toată ”organizarea” a rămas tot la nivelul rețelelor de socializare...


Rămân la opinia fermă că prelungirea aproape la nesfârșit a mitingului #rezist a fost o idee super-proastă. Protestul în stradă este practic ”ultima soluție” la care societatea civilă (îndeobște) apelează atunci când toate celelalte metode de corectare a derapajelor politicului eșuează. Astfel că, deja prin mai-iunie anul trecut demonstrațiile #rezist abia dacă mai adunau câteva sute de persoane. Apoi zeci. Apoi... Apoi încep să curgă reproșurile reciproce din aceeași bulă ”că voi de ce nu ieșiți”. Apar complexele de vinovăție în sufletul celor care mai au și viață de familie, și job-uri, și multe alte chestii în viață și care sunt dispuși să iasă într-un moment critic. Cu adevărat critic, da?!

Pentru cei care sunt specializați în manipularea și controlul maselor fenomenul de care am amintit a fost o lecție neprețuită. Au realizat că nu pot face confiscarea democrației cu ”hei-rup”-ul, în schimb o pot face cu picătura chinezească. Asaltul asupra democrației a avut un grafic constant ascendent în paralel cu cel descendent al mișcării #rezist. Orice sociolog cu diplomă pe bune ar putea confirma că este un fenomen general valabil. 

Acum să mă refer la Sighișoara dat fiind faptul că am participat la masivele mitinguri din București din ianuarie anul trecut. Rezervele asupra personajului care a ”organizat” atunci protestele din Sighișoara au rămas (ba s-au ”rotunjit” cu noi informații). Și acel protest a urmat un anumit ”pattern” deja previzibil. Și s-a ”dezumflat” exact ca și celelalte proteste #rezist... Experimentul a fost util (ca să fiu cinic).

Am experiența primei campanii a societății civile împotriva unui proiect guvernamental din România, campania împotriva Dracula Park. Atunci nu aveam rețele de socializare, accesul la internet era scump și greoi. Cu toate acestea, am reușit să coalizăm o sumă importantă de ONG-uri de mediu din țară! Apoi alte ONG-uri din străinătate! Vă reamintesc că în acel moment România nu era membru UE și nici NATO! Țara era controlată (ca și acum sub Daddy&GIO) de regimul discreționar al lui Adrian Năstase. La fel și o bună parte a presei locale și centrale. Cu toate acestea, a funcționat! Din acea coaliție s-a coagulat doi ani mai târziu protestul pentru salvarea Roșiei Montane!


Secretul?!

Ne-am organizat.


La ce asist acum?! Toată lumea așteaptă un semnal. De la Iohannis, de la Cioloș, de la Kovesi, de la, de la... Asistăm la mii de luări de poziție...pe Internet. Dacian Cioloș lansează avetisment după avertisment. Tot pe net! Toate cu valoare zero. Multiplicată. Liberalii la fel!. USR-iștii măcar adună semnături pentru #fărăpenali și concomitent fac campanie în stradă! Da, acolo trebuie făcut, în stradă. Să ieși să discuți cu oamenii. Să încerci să le explici chiar dacă de multe ori simți că este în van. Johannis are foarte puțină libertate de mișcare ”civică” dacă nu există un punct critic pe care s-l poată cataliza (vezi ianuarie anul trecut!). ”Harștagiștii” sunt derutați și descoperă uluiți că nimeni nu organizează ceva. Asta după ce anul trecut 600.000 de oameni au ieșit anul trecut pe străzi pentru apărarea statului de drept...

Am dat pe net peste un reportaj despre cum s-au organizat protestatarii la recentele manifestații din Armenia. De manual, vă spun! De manual! Au blocat căile de acces în piețe, mod legal, circulând cu mașinile personale cu viteză mică în sensurile giratorii!! Le-au mai blocat sute de oameni (pietoni) care au trecut (la fel de legal!!) pe ”zebre” în șiruri de zeci sau sute. În ralenti. Au blocat intrările în sediile finanțelor publice pentru ca oameii să nu-și mai plătească impozitele. O țară unde nu se colectează banul la buget câteva săptămâni intră automat în faliment!

Am citit recent un articol în ”Adevărul” scris de arhitecta sighișoreană Oana Bogdan (membră RO+) unde ne invită nici mai mult nici mai puțin la grevă generală. Un apel aparent firesc doar că... Oana Bogdan uită că suntem (încă) în România!
Oana Bogdan nu cred că știe faptul că toate sindicatele (și șefii de sindicat) din România vin aproape exclusiv din sectorul bugetar. Și sunt în cârdășie cu statul spre deosebire de cele din Belgia anului 1983 care erau sindicate ”pe bune”! Sunt complet captive ale sistemului. Din 1990 încoace toate protestele și micile greve au avut ca singur obiectiv creșteri salariale. Peste un milion de români sunt dependenți de banul public și sunt la discreția vătafilor locali! Care mișcă în front, zboară automat! Sunt județe întregi unde statul este unicul angajator. Cine ar avea acolo curajul doar să lanseze ideea unei greve?!

Ce motiv să intre în grevă ar avea angajații la ”privat” (unde nici nu prea există sindicate!)?! Deși, sunt sigur că mulți ar fi îndreptățiți dat fiind că salariile lor au ajuns o glumă sinistră comparate cu cele ale bugetarilor! Oricum imensa majoritate a protestatarilor #rezist sunt oameni cu o situație materială bună (sau foarte bună), muncesc pe brânci și au ieșit săpătămâni la rând direct de la muncă, în piață!! Este adevărat că bugetul este alimentat îndeosebi de la cei care ”produc” dar în acest sector nu există pur și simplu vreun organism capabil să organizeze o grevă!

Rămân la opinia că singura soluție viabilă acum este nesupunerea civică. Adică organizarea unei mișcări asistată juridic de către profesioniști prin care cetățeanul de rând să refuze să-și mai plătească dările către stat. Scurt! De la impozite și până la taxe locale (PSD+ALDE+UDMR au 70% din primăriile țării). Să facem un exercițiu de imaginație (pe bune că era să scriu imagine!!) și să ne închipuim cam ce s-ar întâmpla după o lună.

Ah, da, și cine să organizeze o astfel de mișcare?! Greu! Hmmm... Poate o face Dacian pe internet...

aleXandru goța