20 octombrie 2020

De la Dracula Park la Dracula Burg pe filiera ”culturală”

Aceasta este o anchetă jurnalistică. Conform regulilor care funcționează în jurnalism voi posta orice drept la replică menit să contrazică sau să corecteze cele afirmate de mine.

Ca motto putem cita din Toboșarul Cetății din secvența de final a reclamei TV. ”Facem cumva să fie bine”




Încep cu o secvență dintr-un videoclip de promovare a unui eveniment de ”anvergură culturală” secvență care este de-o importanță extremă. Pentru că ea face parte din un film de promovare a găselniței deja lipsită de orice fel de originalitate, ”Dracula Galleries” apărută (nu chiar) peste noapte în Turnul Fierarilor din burgul Sighișoarei. Videoclip care, deloc paradoxal a dispărut brusc de pe internet la cîteva ore după momentul în care am început să descîlcesc firele întortocheate a le concesionării cu cîntec a Turnului Fierarilor pe pagina grupului de Facebook Sighișoara Acum. Apropos, este singurul turn de breaslă renovat cu bani publici (deloc o sumă modică, vorbim aici de o sumă ce saltă de 200.000 euro!). Filmul de promovare care durează ceva mai bine de trei minute a fost conceput de către TVR Mureș cu cîteva zile înainte de inaugurarea oficială (24 iulie 2020) a porcărioarei numită pompos ”Dracula Galleries” care, surprise-surprise și-a schimbat între timp titlul în "Transylvania Galleries"! De ce oare?



















Vă mai amintiți ce contract frumos a primit TVR Mureș cu ocazia penibilității numită Eurovision Sighișoara?! Ei bine de atunci TVR Mureș a devenit extrem de amicală cu administrația Sighișoarei devenind o trompetă extrem de utilă după modelul ”nu muști mîna care-ți dă de mîncare”, la fel ca și alte organe de presă locale sau județene perfect ”independente”...


Rețineți deci perioada amintită de către ex-primarul Mălâncrăvean în clip, undeva în jur de 24 iulie 2019 (dacă e să dăm crezare bannerului clipului de promovare) inaugurarea avînd loc la data de 24 iulie 2020. Totul ”pușcă” cu o toleranță de o zi, maximum două!
Citez declarația ex-primarului Mălâncrăvean care apare în videoclipul intergral la minutul 2:27 ”Chiar acum un an a fost o expoziție în Trunul Fierarilor a lui Vasile Lupașc cu cărțile pă (sic) care le-a scris. Atunci am avut această discuție și s-a născut această idee a unui muzeu al lui Vlad Dracul” (confuzie flagrantă cu tatăl voievodului Vlad Țepeș căruia îi este ”închinat” defapt muzeul!). Veți constata că succesiunea în timp a faptelor este extrem de importană așa că rețineți fiecare dată din această anchetă.

Ca să fim siguri că primarul nu aberează, autorul reportajului-reclamă, confirmă că ideea s-a născut acum mai bine de un an în Sighișoara. Citez (vezi minutul 1:50): ”ideea galeriilor Dracula a aparținut unui grup de inițiativă din Sighișoara și s-a îndeplinit în exact un an!”  Într-un fel, îl contrazice flagrant pe domnul ex-primar care pretinde ceva mai încolo în clip că a fost ideea lui. Sau, cealaltă explicație e aceea că persoana Mălâncrăvean făcea parte din ”grupul de inițiativă”. Ceea ce, cu scuzele de rigoare, nu pute deloc bine și ar putea suna a conflict de interese!

Într-un filmuleț de trei minute, în două secvențe ni se confirmă exact același lucru. Ideea a fost ”coaptă” de un ”grup de inițiativă” din Sighișoara! Domnul ex-primar nu ne spune nici se numea grupul de inițiativă (eu l-aș numi mai degrabă de interese), nici care este componența lui dar putem foarte lejer bănui. Oraș mic, deh! În orice caz sunt sigur că Domnul Corneliu Sîrbu, meșter în feronerie medievală nu a făcut parte din el.







În ianuarie 2019 (mai precis în 22 ianuarie 2019 lua ființă firma Cultura (sic) Sighișoreană SRL, firmă cu sediul pe str. Vlad Țepeș (lol) nr 9, Sighișoara. Administrator al firmei, Peter Aranka Nicoleta și doi acționari, aceeași Peter Aranka Nicoleta și Nicolau Camelia Gica. Cod CAEN de activitate al firmei 5911.
Acest cod include: 

-activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (seriale de televiziune, documentare, etc.) sau reclame de televiziune.
Aceasta clasa include de asemenea:
-activitatile arhivelor de filme, etc.

Dar nu include activități muzeale de orice fel (cod CAEN 9102) și nici activități expoziționale (cod CAEN 8230). Poate că se găsesc în categoriile de coduri secundare ale firmei...

La data accesării datelor firmei, aceasta nu avea niciun angajat.
OK veți spune, ce e rău să înființezi o firmă în Sighișoara?! Corect, avem nevoie de inițiative personale, de investiții în acest oraș iar administratorul firmei este cunoscut(ă) ca foarte implicată în treburile orașului în diferite parteneriate deloc de neglijat cu Primăria Sighișoara 😏. Foarte bine, avem nevoie ca de aer de astfel de oameni care doresc să pună umărul la dezvoltarea orașului, bla-bla-bla. Numai că, problema nu este aici. Problema apare din modul în care a fost concesionat Turnul Fierarilor. Dovada că procesul de concesionare nu a fost deloc ok este tocmai ștergerea grabnică a acestui videoclip în chiar noaptea de după lansare!! Din fericire, înainte de a fi șters, acesta a fost salvat de către un prieten.

Aveți aici întreg videoclipul



În schimb, odată cu rebotezarea în "Transylvania Galleries" s-a mai produs un "Grand Opening" și a fost inclus în data de 15 august 2020 un nou videoclip unde de data asta nu mai vorbește nimeni nici ex-primarul Mălâncrăvean care apare totuși cîteva frînturi de secundă ”admirînd” exponatele. Straniu, nu?! De ce brusca rebrănduire? De ce o nouă inaugurare cu un nou film?! Doar că, după cum se vede, adresa de web a proiectului a rămas neschimbată! www.draculagalleries.ro! Poate este doar o senzație, parcă cineva ar încerca să acopere niște urme. Și cu siguranță ar fi reușit destul de bine dacă nu ar fi fost salvat videoclipul făcut de TVR Mureș!!



























Avem astfel o succesiune cronologică science-fiction (ca o călătorie înapoi în timp pentru a înființa o firmă cu un cod CAEN al naibii de inspirat și care peste aproape un an va cîștiga miraculos o concesiune babană!) și anume a singurului turn de breaslă renovat cu bani publici (reamintesc suma, din informațiile pe care le am a fost în jur de 200.000 euro!)


Prin Hotărîrea de Consiliu Local nr. 83/30 aprilie 2020 se decide concesionarea pe 10 ani (!!!) la un preț derizoriu al unuia dintre cele mai frumoase turnuri de breaslă din Sighișoara, Turnul
Fierarilor. Redevenţa minimă este de 594,40 lei, conform anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Local Sighişoara nr. 234/19.12.2019, pct. 16 şi 21, pentru construcţie, şi pct. 29, pentru teren, astfel:
2 lei/mp/lună * 179,20 mp suprafaţă utilizabilă construcţie= 358,40 lei/lună 2 lei/mp/lună * 118 mp
suprafaţă teren = 236,00 lei/lună

Fain, nu?!


Turnul Fierarilor  fost pînă acum o vreme gazda unei inițiative faine, ”Teatrul din Turn” a lui Radu Macrinici, apoi a devenit sediul Asociației Artiștilor Plastici Sighișoreni.

Întrebare: De ce a renunțat atît de ușor asociația respectivă (din informațiile mele în acel moment președintele asociației era Dorin Stanciu, Toboșarul cetății!!) la acest spațiu expozițional?! Un mare iubitor de artă, plin de talent care a avut atîtea expoziții de succes în acel spațiu, brusc lasă din mînă un spațiu destinat artelor! (desigur întrebarea era retorică și nu vreau să bat prea mult toba pe acest subiect 😆..) 

Cu nr. 7.482/10.03.2020 ex-primarul orașului Ovidiu Mălâncrăvean publică ”Referatul de aprobare” precum și ”Studiul de oportunitate” (comentariile din paranteză marcate cu roșu sunt ale subsemnatului).

Municipiul Sighişoara urmăreşte următoarele:
2.3.1. Întreţinerea (sic!) şi protejarea construcţiei - monument istoric;
2.3.2. Punerea în valoare a monumentului (de data asta de-a dreptul sick! Monumentul alături de Biserica din Deal, Școala din Deal, Turnul Cositorarilor și Turnul cu ceas sunt cele mai vizibile din tot ansamblul cetății);
2.3.3. Amenajarea imobilului ca spaţiu cultural-expoziţional şi educaţional (era deja amenajat în acest scop!!);
2.3.4. Diversificarea şi îmbogăţirea ofertei turistice şi, prin
urmare, creşterea atractivităţii municipiului Sighişoara (cu tema ”Dracula” nu mai diversifici nimic, ea deja a devenit mai mult decît banală!);
2.3.5. Informarea şi culturalizarea publicului vizitator;
2.3.6. Dezvoltarea turismului cultural, care reprezintă una dintre
industriile de marcă ale municipiului Sighişoara, şi ridicarea gradului de
satisfacţie al miilor de turişti români şi străiniAtragerea de venituri suplimentare
la bugetul local, concretizate în redevenţa anuală, impozite şi taxe (halal turism cultural cu tema Dracula!);
2.3.7. Crearea unor locuri noi de muncă (wow!);
2.3.8. Întreţinerea curăţeniei în zona proximală (adică?!!);
2.3.10. Atragerea capitalului privat în acţiuni ce vizează satisfacerea unor
nevoi educaţionale şi culturale ale comunităţii locale precum şi dezvoltarea
turismului şi, implicit, a economiei municipiului (yesss, aici a nimerit-o!!);
2.3.11. Valorificarea patrimoniului cultural prin folosirea la maximum a resurselor care determină potenţialul de dezvoltare a turismului în Sighişoara
(halal turism cultural cu tema Dracula!);


Aici citez din expunerea de motive a primarului:
”În cursul anului 2019, la Municipiul Sighişoara au fost depuse, două solicitări de concesionare pentru imobilul „Turnul Fierarilor", astfel:
- adresa nr. 33265/27.11.2019 prin care domnul Sîrbu Corneliu solicita concesionarea unui spaţiu în Turnul Fierarilor în vederea organizării unei expoziţii de lucrări proprii din fier forjat şi a unui atelier demonstrativ;
- adresa nr. 35401/16.12.2019 prin care doamna Peter Aranka Nicoleta, reprezentant egal al S.C. Cultura Sighişoreană S.R.L. solicită concesionarea Turnului Fierarilor sau asociarea
(sic) cu Municipiul Sighişoara în vederea prezentării în interiorul imobilului unor animaţii video care ilustrează viaţa domnitorului Vlad Ţepeş, folosind tehnologie de proiecţie de ultimă generaţie (lol)
În vederea creşterii atractivităţii municipiului Sighişoara şi, deci a dezvoltării economice a oraşului, este necesară dinamizarea, diversificarea şi îmbogăţirea ofertei turistice (lol again).”


Domnul Sîrbu Corneliu este venit din Republica Moldova, are un atelier de forjă unde face niște lucruri absolut extraordinare. Oare cum ar fi arătat un astfel de atelier demonstrativ în inima cetății medievale acum cînd astfel de meșteșuguri sunt pe cale de dispariție?! Și nu altundeva ci exact în turnul breslei fierarilor sighișoreni!! Numai că el nu se potrivea cu obiectivele mărețe ale ex-primarului care după cum declară chiar dînsul a "clocit" galeria lui Drăculea cu cîteva luni înainte (Așa că stimate Domnule Sîrbu se pare că v-ați obosit degeaba). În schimb, se potriveau perfect cu cele ale firmei doamnei Peter Aranka Nicoleta! Ce fain e să poți anticipa astfel de chestii și să înființezi o firmă (la începutul anului 2019!!!) cu codul CAEN fix pe felie! Vorbim deci de luna noiembrie și decembrie anul trecut deși videoclipul ne contrazice de cel puțin două ori! ”Ideea” a fost deci coaptă cu o jumătate de an înainte iar (după opinia mea) competiția a avut din start un sigur cîștigător. Și acesta nu a putut fi Domnul Sîrbu Corneliu care a intrat onest într-o competiție apriori pierdută. Frumos nu, să pleci din Basarabia natală cu speranța că în România vei găsi mai multă cinste...

Anunțul de scoatere la licitație s-a făcut exclusiv pe postul de radio de casă al primăriei RadioSon și pe pagina de Facebook a acestui post (dacă greșesc, aștept dovezi care să infirme cele aflate de mine)!
Practic totul s-a petrecut în tăcere, noroc și cu pandemia, ce să zic, moment mai bun nu se putea găsi...


Cînd am aflat de iminenta deschidere a ”Galeriilor Dracula” am protestat pe pagina grupulului Sighișoara Acum, dar jocurile fuseseră deja făcute. Iar toți consilierii locali au fost de acord, excepție formațiunea locală UiPS a votat împotrivă solicitînd ca concesionarea să se facă doar pentru 4 ani (am considerat foarte util să precizez asta!). Iată din procesul verbal cum s-a derulat votul la acest proiect de hotărîre.

 


 













Astfel se inaugurează cu bătăi de tobă ”minunea”,  TVR Mureș se prezintă la ordin să facă un clip de promovare.  Și aici treaba devine foarte interesantă. Clipul mai fusese distribuit în prealabil de primar și de un alt personaj implicat în proiect un ”specialist în țepologie” din Tîrgoviște, "celebrul" istoric Vasile Lupașc de care amintește ex-primarul, care pretinde a fi (tot ce e posibil) istoric, absolvent al renumitei deja "fabrici de diplome" ”Valahia” din Tîrgoviște... 
Cum sunt un maniac al detaliilor am revăzut clipul de cîteva ori. Mai jos îl aveți în întregime. Un videoclip aparent neutru (dar făcut presupun din bani publici), menit să promoveze imaginea orașului dar care practic promovează un eveniment eminamente privat, videoclip care într-un mod inexplicabil (😏)a fost șters complet pe timpul nopții, imediat după inaugurare!

Repet, nimeni nu are nimic cu orice investiție în acest oraș care iată, pierde trenul comparativ cu vecinii. Dar toată această concesiune mie îmi pare ”telefonată”. Cum altfel să explici contradicțiile flagrante dintre datele care apar în expunerile de motive, de depunere a proiectului de hotărîre și cele afirmate în videoclipul de promovare?! Am tot căutat să analizez motivul pentru care videoclipul a fost retras în miez de noapte de pe Facebook (nu poate fi găsit în acest moment absolut nicăieri altundeva decît pe acest blog!!) și nu am putut ajunge decît la o singură concluzie. Acesta conținea două-trei bube mari de tot, bube despre care cei implicați și-au dat seama că le-au scăpat pe net (au realizat prea tîrziu pocinogul!) și care au provocat retragerea intempestivă. Bani aruncați?! Nu, e mult mai mult decît atît după umila mea părere.

De zeci de ani m-am luptat pentru salvarea patrimoniului orașului meu natal, adeseori cu sacrificii personale imense (noua clădire a CEC pe vremea cînd scriam la "Jurnalul Sighișoara Reporter", Proiectul Dracula Park sau cazul ”Casa Schaessburg” (ultimul a și dus la condamnarea definitivă a fostului primar Ioan-Dorin Dăneșan ancheta fiind publicată pe pagina "Sighișoara Samizdat"). Patrimoniul Sighișoarei a devenit din nefericire doar ”o vacă bună de muls” (cu cîteva notabile excepții). Batjocorirea lui, batjocorirea istoriei orașului continuă neabătut nu numai sub nasul dar și cu complicitatea autorității locale.

În continuare atașez toate documentele aferente în facsimil asta pentru cei curioși să verifice datele expuse de mine. Aici proiectul de hotărîre.








































Aici Hotărîrea de Consiliu Local nr. 83/30 aprilie 2020 prin care este adoptat proiectul.













După opinia mea este un caz flagrant prin care un monument istoric al Sighișoarei este concesionat într-un mod cel puțin discutabil (dar aici ar trebui să verifice cei în drept) unei firme private (nu contează care firmă!)!

Și pentru că avem o nouă administrație îl rog pe noul primar ales domnul Iulian Sîrbu să analizeze în detaliu supozițiile mele. Oricum voi depune către CL Sighișoara și către Primăria Sighișoara o solicitare oficială în acest sens cu toate datele aferente necesare.

aleXandru goța


P.S. Mă gîndesc că în curînd (sper) Turnul cu Ceas va avea parte de o binevenită renovare atît în interior cît și în exterior. Renovare care se va extinde cu siguranță de-a lungul a ani de zile. Oare unde și-ar putea găsi muzeul de istorie în tot acest timp o gazdă primitoare?!