15 ianuarie 2024

Regenerare urbană la o rezoluție minusculă

 În așteptarea proiectului detaliat ca să pot descifra în liniște planșele proiectului, vin cu o primă observație. În dezbaterea publică care a avut loc în sala mare a primăriei Sighișoara a cărei temă a fost exact acest Plan Urbanistic Zonal domnul arhitect Ștefan Bâlici, șeful departamentului de patrimoniu al Ministerului Culturii a spus foarte clar că nu se poate întocmi un astfel de plan fără a fi inclusă și clădirea (mai bine zis ruina!) clădirii CEC cu soluții clare pentru ca aceasta să fie parte integrantă în peisaj. Și asta ar fi însemnat în primul rând ca în PUZ să fie menționate clar modificările de detaliu pe care această ruină trebuie să le suporte precum și reducerea înălțimii acesteia cu aproximativ un etaj (adică aproximativ 4 metri) a întregii clădiri. Faptul că nici până în ziua de astăzi această ruină ce tronează ca o rană purulentă în buricul târgului nu și-a găsit ”rezolvarea” este absolut uluitor! Mai mult, prorogarea PUG-ului îngreunează și mai mult găsirea unei soluții radicale (poate tocmai de aceea ruina nu a fost introdusă în acest proiect!)!

Am încercat să măresc cu ajutorul Topaz Gigapixel AI rezoluția imaginilor pe care le-am salvat de pe pagina primarului Iulian Sîrbu dar rezultatele sunt exact cum le vedeți. AI-ul reușește chestii faine când e vorba de imagini bitmap dar deja la zonele scrise întâmpină mari probleme.

Dat fiind faptul că întreg proiectul a fost în mod sigur conceput cu o aplicație dedicată proiectelor de arhitectură și în format vectorial, el practic poate fi ”exportat” la rezoluții decente, perfect lizibile pe pagina oficială a primăriei, chiar și în format PDF (la o rezoluție de 300dpi) asta ca să putem discuta în cunoștință de cauză. După cum (probabil) cu toții știm, Facebook scade automat rezoluția fiecărei imagini ”urcate” în postări sau comentarii.

Postez aici respectivele imagini după mărirea rezoluției pentru a vă putea faceți o idee cât de cât. Dacă reușiți.

aleXandru goța