05 ianuarie 2024

De ce s-a prorogat PUG-ul?!

 Prorogarea Planului Urbanistic General a generat discuții mai mult sau mai puțin pertinente. ”Specialistul” Tudor Groza ne trage de urechi așa, la grămadă că nu prea știm ce vorbim că nimeni nu prea are habar cu ce se mănâncă PUG-ul. Aici îi dau dreptate. Omul de rând nici nu are cum să cunoască tot acest hățiș de reglementări, norme, studii de specialitate. Tocmai de aceea la proiectulul unui Plan Urbanistic General lucrează echipe de specialiști fiecare cu ”felia” lui. Geofizicieni, arhitecți, istorici, topografi, etc... Dar nu poți nega dreptul fiecăruia de a se pronunța desigur după un studiu amănunțit al unui astfel de proiect. Și da, poți greși. Dar tocmai de aceea există dezbateri publice pentru ca fiecare cetățean să poată ridica întrebări și să primească răspunsuri pertinente. Din nefericire, încă foarte puțini cetățeni dau suficientă importanță acestui gen de proiect extrem de laborios de a cărui calitate depinde însăși existența sa în cadrul comunității și evită participarea la acest gen de dezbateri.


Acum dacă este să iei în serios afirmația consilierei Michaela Türk : Eu văd PUG-ul ca pe o listă de dorințe pentru Sighișoara, un fel de proiecție a ceea ce îmi doresc eu să devină orașul meu.” (?!!!) poți risca enorm.

Pe bună dreptate Adina Popescu, arhitecta-șefă a județului a simțit nevoia să intervină: ”Pug ul nu e doar o lista de dorinte, e cel mai important document strategic al unui oras. In afara de reglementari si dezvoltare coerenta, inseamna si atragere de finantari, atragere de investitii, in final bunastare si o calitate a vietii ridicata pentru locuitorii actuali si viitori ai orasului.

Pentru că dacă PUG-ul s-ar rezuma exclusiv la o listă personală de dorințe care poate varia dramatic de la individ la individ, de la interese personale la altfel de interese, foarte probabil la ora asta situl UNESCO ar fi fost fost un talmeș-balmeș am fi avut viloace cocoțate în buricul ”burgărului” iar centrul istoric ar fi fost un amalgam arhitectural bizar făcut după propriile dorințe și gusturi. Și ele se văd (nu pe acea hârtiuță numită pretențios ghid de bune practici emisă anul trecut și despre care am scris aici, aici, aici, aici și aici).

Iată cum este definită foarte clar noțiunea de Plan Urbanistic General: ”este un studiu ce porneşte de  la planurile de amenajare a teritoriului naţional. Acesta preia informaţiile din documentaţiile de urbanism aprobate şi furnizează o strategie de dezvoltare pentru urmatorii 10-15 ani. PUG-ul poate face propuneri de dezvoltare pe termen  mediu şi lung. Planul Urbanistic General este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Planurile Urbanistice Generale cuprind analiza, reglementări şi regulament local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază. În acelaşi timp, planul urbanistic general stabileşte norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scara mai mică, planurile urbanistice zonale şi apoi planurile urbanistice de detaliu.”

Am întrebat în repetate rânduri de ce proiectul PUG conceput de echipa de la Quattro Design nu a finalizat proiectul (unele dintre puncte lipsind multă vreme din cele prezente pe pagina primăriei Sighișoara). La acel moment am întrebat în stânga și în dreapta care e motivul pentru care nu avem la dispoziție întregul proiect pentru noul PUG și din mai multe surse am aflat că Primăria Sighișoara ar fi solicitat ca noul proiect să schimbe prin anumite locuri (mai ales cele care țin de urbanism și protejarea patrimoniului) anumite reglementări.

În ședința din 6 decembrie 2023 consilierii locali au aflat că proiectul nu a fost finalizat din pricina faptului că Primăria Sighișoara nu ar fi achitat ultima tranșă de bani (dacă rețin bine, ceva peste 50.000 lei, o sumă derizorie dacă stăm bine să ne gândim la câți bani se aruncă pe fereastră).

Nu ne-om fi pricepând noi prea bine la PUG, deh, avem și noi limitele noastre, dar la jurnalism încă ne pricepem. Și chiar la unul independent (pe bune).

Aveți aici o parte din răspunsurile punctuale venite din partea autorilor proiectului la solicitările primăriei Sighișoara la modificarea anumitor reglementări. Le-am subliniat nu de altceva dar ca să iasă mai bine în evidență.

aleXandru goța