09 februarie 2024

Ce facem cu ”groapa Dăneșan”?

 Orașul nostru nu a avut parte de schimbări majore din punct de vedere arhitectonic doar începând de ieri. D-ea lungul timpului s-a extins, s-a demolat s-a reconstruit, s-a ”modernizat”, fiecare generație încercând să-și lase amprenta (mai mult sau mai puțin fericit) asupra aspectului orașului.

Am avut parte de modificări de substanță în inima orașului istoric cum ar fi demolarea clădirii mănăstirii din cetate în locul ei construindu-se actuala clădire a primăriei (la sfârșit de scol XIX)


Repetatele inundații generate mai ales de pârâul Șaeș care trecea prin inima orașului au impus noi modificări de substanță.

De fiecare dată, mai mult sau mai puțin rațional au fost aduse argumente care să susțină modificări arhitectonice de substanță în situl UNESCO. Unui cunoscut hotel din Piața Cetății i s-au adăugat încă trei laturi (construcție total nouă!!!) pe motiv că pe macheta din argilă din Turnul cu Ceas, în fundul curții apărea o construcție (în fapt era vorba de un simplu șopron făcut probabil din lemn). Când vrei să distrugi, cauți argumente chiar ridicole fiind...

Actuala ”groapă Dăneșan” unde urma să fie construită o pensiune denumită ”Casa Schaessburg” a generat un mare scandal datorită transferului ilegal de concesiune ca urmare fostul primar a și fost condamnat penal. Eu am făcut întreaga anchetă pe ”Sighișoara Samizdat”.

Astăzi s-a discutat proiectul de scoatere la licitație a zonei respective pentru a putea fi ridicată o construcție. Unii consilieri s-au opus pe motiv că acolo a fost un părculeț (spațiu verde) argumentul primarului este că a fost o construcție. Consilierul Grabcev susține că respectiva clădire era neînsemnată din punct de vedere arhitectonic (dar fotografia dovedește taman contrariul!).

Din fericire există suficiente fotografii de arhivă din care ne putem face o idee destul de precisă cam cum arăta zona respectivă înainte de anul 1935 și după.

Atunci clădirea marcată cu X din imagine a fost în întregime demolată pentru a fi realizată o cale de acces între Baiergasse (actuala str. 1 Decembrie) și Muehlgasse (Ulița Morii). După cum vedeți în prima fotografe cele două entități erau unite printr-un pasaj boltit devenit probabil inadecvat noilor condiții de trafic.

A urmat vârtejul demolator comunist cu ”reamenajarea radicală” a pieței ”Mitică”. Așa ne-am trezit cu ”grațioasa” clădire Sigma, cu blocurile ultramoderne din preajma spațiului transformat în parcare. Precedentul deja creat a deschis practic cutia Pandorei. Au urmat voioase după 1990 clădirile (ruina) CEC, hotelul Double Tree (Hilton), actuala clădire ANAF (fost Bancorex). Au fost rase grădini și locuințe din întreaga zonă, inclusiv clădirea din dreapta care face obiectul discuției de astăzi iar șoseaua a fost lățită cu câțiva metri restul rămânând spațiu verde.

Astăzi proiectul de scoatere la licitație a picat la vot pe două motive complet opuse.

aleXandru goța