08 decembrie 2015

Când gunoiul nu mai poate fi băgat sub preș dar sighișorenii vor plăti din buzunarul lor toată mizeria

Sub ochii noștri groapa de gunoi prinde contur final. Nu ajunge chiar la dimensiunea piramidei lui Keops dar nici departe nu este. Cât despre putoare, pute de ne mută nasul. Și nu numai din cauza deșeurilor. Am discutat cu mai mulți specialiști care mi-au confirmat propria supoziție. Capacitatea gropii de gunoi a fost deja depășită. Un zvon bântuie (concomitent cu duhoarea gropii de gunoi) cum că groapa va fi extinsă. Unde și cum? Probabil zvonul a fost scos pe piață cu scopul de-a ne băga în ceață. De ce?! Simplu! Ar fi complet ilegal, o astfel de extindere ar necesita un un proiect complet nou cu toate avizele de funcționare aferente. Deci zvonul este un mare bluf!


Conform legii, după atingerea capacității de depozitare, groapa trebuie închisă dar în prealabil ecologizată. Ce însemnă asta?! Toată piramida aceea imensă trebui acoperită cu un strat. Avem aici un film care exemplifcă foarte bine procesul final de ecologizare. Care trebui îndeplinit conform contractului de către firma care administrează groapa.



Toate detaliile depre firma care administrează groapa ecologică le avem aici: http://bit.ly/1HSUE2N

Dacă deja capacitatea gropii a fost depășită, este foarte grav. Asta înseamnă că foarte probabil nu au fost respectate normele de exploatare. Că s-a adus mai mult gunoi decât era prevăzut e foarte probabil. De unde?! O fi adevărat faptul că în timpul nopții vin transporturi de gunoi din toate colțurile țării?! Nu ne explicăm cum de groapa s-a umplut atât de repede decât prin faptul că o parte din gunoiul depozitat, nu a fost înregistrat în mod legal. S-ar putea să nu fie așa, dar atunci care este explicația când, știm clar că durata de exploatare a gropii era mult mai lungă? Oricum se poate calcula foarte ușor volumul de gunoi depozitat până în prezent. Ce ne determină să avem mari semne de întrebare sunt tocmai anchetele penale demarate de către DNA în diverse locuri din țară care devoalează ce mafie este în acest domeniu, mafie care a devalizat bugete și deci, bani publici...

OK, veți spune, și dacă se închide groapa, firma o va ecologiza. Da?! Deocamdată există un proces între Primăria Sighișoara și firma Ecosal, dar datele problemei sunt scunse și contractul ținut la secret. Ce e oare de ascuns când aici vorbim de bani publici?! Tocmai de aceea vrem publicarea contractului cu toate anexele și adăugirile posibile (și probabile).

P.S. Și dacă cumva firma respectivă își va declara cumva în curând insolvența?! Cine va face ecologizarea gropii?! Doar întrebăm, nu dăm cu parul...