11 decembrie 2015

Încă o casă parohială pentru patrimoniul dumneavoastră

Viața de preot trebuie să fie foarte grea și agitată. Atât de grea și agitată încât un popă trebuie să locuiască musai cât mai aproape de biserică. Cât mai aroape, pentru că înăuntru (încă) nu se poate, fiind ocupat. Nu am înțeles niciodată de ce, dar pot înțelege că este practic, mai ales acolo unde este posibil. Dar unde nu este posibil?! Unde de exemplu vorbim de patrimoniu și clădiri monument istoric, ce ne facem?! Păi hai să vedem puțin strada A. Șaguna numărul 8B. Trecem pe lângă acel loc aproape zilnic. Este un spațiu liber, grădină, unde sunt niște pomi fructiferi. Intrarea acum câțiva ani arăta așa cum ne-o arată Google street view. Nimic deosebit.




Dar ceva s-a schimbat și o putem remarca. Au apărut niște cruci.



Nu știu dacă nu cumva se intenționează ca acesta să fie folosit drept cimitir de lux. Nu am auzit de așa ceva. ce am auzit, confirmat din mai multe surse este că s-ar dori construirea unei case parohiale. Da, casă parohială, pentru că, foarte probabil preotul trebuie să locuiască cum am spus, cât mai aproape de catedrala de peste drum. Motivele pot fi multiple. Nu astea intersează. ne intersează faptul că zona este zonă protejată și toate clădirile din vecinătate sunt pe lista patrimoniului național, avem aici copia, ca să nu fie discuții:



De sus (nu din cer) ci din același Google earth, locul se vede cam așa (înconjurat cu un roșu suferind). Cu albastru am înconjurat zona protejată.



Clădirile respective au fost restaurate proaspăt, se poate vedea foarte bine aici:



Și aici



Sigur, locul este fain de tot. Și e atât de aproape de biserică că popa se poate duce chiar și-n șlapi dacă nu are Merțan. Dar poate se va face și o pasarelă specială peste drum. De ce nu un pasaj subteran?!

Se pare că autoritățile locale au senzația că patrimoniul orașului nu a fost suficient de abuzat și mai este loc suficient ca să-l compromitem definitiv. Nu s-o fi găsind un loc unde să nu se încalce legea pentru construirea unei case parohiale?!