11 ianuarie 2018

Mutilarea vegetației de pe versanții cetății continuă neabătut


"Profesioniștii" Ecoserv în acțiune! Mutilarea vegetației de pe coasta cetății a devenit se pare o obsesie. Ceea ce vedem (atât în fotografii cât și în cele două filmulețe) dovedește haosul și lipsa completă de profesionalism a firmei din subordinea Consiliului Local Sighișoara. Eu mă întreb dacă în toată schema aia stufoasă de angajați plătiți din banii noștri există vreo persoană care să aibă habar cu ce "se mănâncă" peisagistica urbană (care este o artă adeseori). Tot ce se intreprinde pare făcut complet după ureche. Nu-ți trebuie prea multă știință ca să afli că toți acești arbori "toaletați" au foarte mici șanse de supraviețuire. Crengile retezate care sunt mai groase de 20 cm au șanse de vindecare apropiată de zero fiind expuse atacurilor virușilor și ciupercilor asta chiar dacă "rănile" ar fi sigilate (așa cum scrie la carte) cu rășini speciale (ceea ce după cum se vede, nu este cazul).


Avem în memorie mulți dintre noi anii optzeci și care au fost consecințele defrișărilor de pe coasta cetății în dreptul drumului de acces (autorul fizic și moral fiind un anume tovarăș Chiriac oploșit de pe șaua tractorului său moldav ață în fruntea comunistă a Sighișoarei). A urmat o vară ploioasă astfel că jumătate de drum s-a surpat. După cum se vede moldoveanul Chiriac are un demn urmaș în persoana unui altfel de... moldovan. 

Pantele abrupte ale cetății sunt extrem de vulnerabile. Acum 80-100 de ani, pe aceste coaste au fost plantați arborii (castani, frasini, fagi) pe care-i vedem acum. Singurii arbori multiseculari din perimetrul cetății îi putem găsi în cimitirul evanghelic. Arbori cu constituție masivă într-adevăr cu timpul devin o povară (asta pe lângă betoanele odioase sub formă de scări de acces și alte asemeni). Unii vor ca cetatea să se zărească în toată măreția ei (inclusiv zidurile tot mai năruite cărora nu le poartă nimeni de grijă). Și măreția ei este obturată de către arborii nevolnici care insistă să tot crească. Alții, mulți, sunt pe bună dreptate revoltați de modul haotic și lipsit de orice simț estetic cu care sunt hăcuiți respectivii arbori. Boon, dar ce-i de făcut?!

Păi în primul rând poate se găsește în schema firmei plină de “Dorei” (pe buzunarul nostru al contribuabilului) un loc și pentru un profesionist. Care să le spună “Doreilor” că nu așa se face toaletarea arborilor. Asta, una! Apoi că, după cum se vede și din fotografie, nu există printre respectivii copaci vegetație intermediară de fixare a solului, și nici arbuști care să confere garanția unei continuități. Să-i spună moldovanului “Dorel” ce fel arbori (dar mai ales arbuști!) s-ar preta cel mai bine pentru consolidarea versanților fără să îi împovăreze așa cum o fac unii copaci ajunși la maturitate și care nici măcar nu se pretează la așa ceva (cum este de exemplu castanul care oricum este atins de mai bine de douăzeci de ani de o boală greu de combătut el nefiind specific zonei noastre). Că pentru versanții cu orientare sudică s-ar preta arbuști cum ar fi cornul (vezi versantul Vila Franka care are cam aceeași înclinație) dar pentru versanții nordici o cu totul altfel de vegetație (luaț și citiț toașu moldovan nu se dă totu mură-n gură...). Că sucesiunea vegetației trebuie privită în perspectivă (vorbim aici de zeci de ani) și că ea trebuie corelată cu alți factori pedo-climatici. 
Asta dacă ne mai interesează viitorul acestui oraș (ceea ce nu pare!).

M-am întâlnit în plimbarea mea cu câțiva inși care cărau harnic bucăți zdravene de lemn. I-am întrebat unde-l duc. Au bălmăjit ceva de primărie și sere. Wtf?!!! De când se face foc cu lemne în clădirea primăriei m-am întrebat?! Sau poate se sărbătorește ceva și se pregătește un tăuraș la proțap?! Sau doamne-feri, se pune de-un rug în piața cetății?! Așa că m-am fâțâit să văz unde aruncă “Doreii” lemnele respective. “Dorei” plătiți din banii noștri da?! Eheee, dar vă las dumneavoastră domnule primar și domnule vice-primar plăcerea de a descoperi singuri unde, că tot ați împodobit copacii din preajma primăriei cu camere video.

Al doilea film este cu dedicație specială. Pentru moldovanul “Dorel” șef peste ceilalți “Dorei”. Și poate îl vede și inspecția muncii (dacă mai există cumva așa ceva)! Cam cum lucrează la înălțime un “Dorel” (fără cască de protecție!!!) și cum ratează ditamai bușteanul un alt “Dorel” (care pare bântuit de gânduri sinucigașe!) la centimetru sub privirile celorlalți “Dorei” care se hlizesc ca la circ. A fost ziua lui norocoasă dar nu se știe până când... Cam așa se muncește pe banul contribuabilului. Și cam așa este batjocorit acest oraș călărit de o șleahtă de incompetenți. Incompetenți, dar cu ifose...



            





aleXandru goța