15 martie 2018

Cum se duc la vale scările de acces în cetate





Scările de beton masiv de pe versantul nor-nord-vestic al cetății au fost "gândite cu picioare" de prin anii 80. Executate din beton masiv (combinate cu piatră inclusă în beton) au fost gândite foarte probabil ca fiind o soluție "durabilă". Nu este de mirare era vremea stilului heirupist!

Acest versant al cetății este și cel mai vulnerabil din mai multe motive pe care nu doresc să le dezvolt aici. Opinia personală este că cea mai mare vulnerabilitate o reprezintă imediata apropiere de E60 cu un trafic greu infernal. Sunt curios dacă s-a făcut un studiu geodezic și seismologic pentru a se stabili gradul de vibrații cvasi-permanent la care este supus acest versant. Am urmărit în timp cam cum se comportă scara "de la policlinică" și vă spun, nu e bine deloc! Mai trebuie câteva ploi zdravene și scara o va lua la vale. Și nu o bucățică ci după opinia mea, o porțiune zdravănă.

Avem nevoie de un proiect intergrat care să ia în considerare toate elementele cu astfel de potențial care pun în pericol zidurile cetății medievale.

Privind zidul din dreptul bisericii catolice sprijinit de câțiva popi amărâți și scânduri de lemn mă apucă groaza. Pe zi ce trece apar tot mai multe puncte vulnerabile care la un anumit dat vor ceda. Sper că nu toate deodată...

















aleXandru goța