19 martie 2018

Radarul, marea problemă a României

Hai să vedem ce fel de neam suntem noi și cum ne raportăm la litera legii. Asta ne mai ajută să înțelegem ma bine de ce suntem aici...

Ce-i deranjează mai nou pe senatori (dar și pe bizonul român) sunt radarele ascunse! Daaa, asta este marea problemă a românilor, faptul că nu pot goni cu bolizii (sau cojile, depinde de caz) după voia mușchilor pe drumurile patriei! Nu contează că suntem țara din UE cu cea mai mare rată a accidentelor mortale de circulație, marea majoritate datorate nerespectării vitezei legale, nooo! Ne-am aliat aici să schimbăm legea, parlamentari deținători de mașini super-tari precum și tot felul de cocleți deranjați că poliția română disimulează radarele prin diferite metode ... Cu toții suntem de acord că radarele ascunse ne deranjează, ne împiedică să "dăm blană" fără a fi prinși.


Suntem singura țară unde flash-ul de întâlnire este folosit exclusiv pentru a semnaliza că în apropiere sunt "caralii" la pândă. Mai este și Vaze-ul. Plus grupuri speciale pe rețele de socializare care își semnalizează în timp real prezența mașinilor de poliție. Plus antene de cinci metri prin care șoferii profesionișt (și nu numai)i comunică între ei pe unde sunt radare, filtre, etc. Cum s-a spune, facem absolut orice pentru a ocoli legea. Tot pe țeavă stă la parlament un alt proiect de modificare a Codului Rutier pentru ca limita de viteză în intravilan să fie ridicată de la 50 la 60 km/h!

O scurtă călătorie de la Sighișoara la Brașov sau Târgu-Mureș îți dă senzația că suntem un popor de (sin)ucigași. Regulile și limitele de viteză sunt pentru proști. Să te ferească sfântul să mergi de la intersecția de la pod către Albești respectând viteza legală. Ești claxonat, "blițuit" din spate, probabil și înjurat. În locuri mai izolate riști să fi oprit și luat la bătaie... Mereu te întrebi unde se grăbeasc atât de tare românii și nu găsești răspuns satisfăcător.

Poate că ceea ce spun eu acum pare un "mizilic" dar nu este. Este un simptom care demonstrează că suntem dotați cu o apetență aproape genetică de a încălca legea. Sau de a o ocoli prin orice metodă. De a urma doar legea bunului plac. Și atunci să nu ne mirăm că cei trimiși în parlament, la guvernare, în administrație nu sunt altceva decât propriile noastre clone.