19 mai 2021

Gang-bang cu patrimoniul Sighișoarei (#2)

 Niciunul dintre primarii pe care i-a avut (și îi are) Sighișoara nu a avut printre punctele principale de promisiuni, salvarea patrimoniului orașului. Abuzurile asupra acestuia au început de foarte multă vreme, au continuat cu știința autorităților în drept și continuă exact în acest mod și astăzi.

Citez din ”ghidul de bune practici”: ”Crearea de noi lucarne trebuie făcută doar cu respectarea formelor, a proporţiilor şi modelelor istorice existente pe acoperişul clădirii sau pe imobile comparabile. Realizarea de noi lucarne se va supune avizării serviciului de urbanism al primăriei sub rezerva evitării multiplicării excesive şi cu condiţia unei corecte poziţionări.”


Str. 1 Decembrie 1918 numărul 47. Clădire marcată distinct ca fiind monument și de ci protejată de legea patrimoniului imobil. De curând a fost renovată (și nu urât) dar culoarea este după opinia mea mult prea țipătoare. De obicei când trec (tot mai rar) prin centru, trec pe trotuarul de pe partea cu respectiva clădire așa că nu am avut ocazia să văd acoperișul.

Ei bine, cu toate că legea și regulamentul spune foarte clar că orice reparații și intervenții la acoperiș nu au voie să schimbe înălțimea și volumul acestuia, aici modificările au fost de substanță. Din capturile făcute cu Street View se vede clar că acoperișul respectivei clădiri nu avea nici măcar tradiționalele ”ochiuri” de iluminat specifice orașelor săsești cum e Sighișoara, Mediaș sau Sibiu.
















Ei bine, după renovare respectivul pod a fost modificat radical fiind dotat cu nu mai puțin de șase lucarne (cea de-a șasea este vizibilă din spatele clădirii din zona hotelului Cavaler!)








Scopul este evident, câștigarea de spațiu de cazare (foarte probabil o nouă pensiune)