30 mai 2016

De ce va tăcea în continuare domnul Sîrbu?!

Acum ceva vreme, mai precis în data de 18 mai postam pe blog acest articol. Articol care survenea unuia postat în 12 mai și pe care îl puteți reciti aici. Niciunul dintre cele două nu sunt rodul unei anchete jurnalistice împovărătoare ci pur și simplu, cu excepția unor documente pe care le-am obținut foarte ușor, au combinat informații găsite exclusiv pe internet și care coroborate s-au finalizat cu un mare semn de întrebare. Un semn de întrebare care-l vizează direct pe unul dintre candidații cu șanse reale la postul de primar al Sighișoarei...



Nu, nu a fost niciun fel de atac la persoană ci pur și simplu am încercat să aduc în discuție subiectul acum în perioada campaniei electorale pentru un singur motiv. Asupra candidatului Iulian Sîrbu planează acest mare semn de întrebare dar și o decizie irevocabilă a unei instanțe de judecată (indirect). Decizie deloc măgulitoare. Firma domniei sale a profitat ilegal de niște bani publici pe care acum trebuie să-i returneze! Simplu ca bună-ziua! I-am oferit domnului Sîrbu ocazia de a posta absolut orice document, dovadă sau pur și simplu opinie care ar putea fi în favoarea sa. Până în prezent domnul Sîrbu a preferat să se cufunde în tăcere practicând ceea ce fac îndeobște politicienii noștri atunci când sunt prinși cu mâța-n sac. Să tacă. Să ocolească subiectul sau pur și simplu să strige în gura mare că este atacat la persoană. Fals! Sunteți persoană publică domnule Sîrbu, sunteți în postura să luați decizii care să aibă efecte majore și pe timp îndelungat asupra noastră, a cetățenilor, și tocmai de aceea avem tot dreptul din lumea asta să vă tragem de mâneci (chiar suflecate fiind)! Și o vom face (eu personal promit să mă țin de cuvânt) de fiecare dată când va fi necesar așa cum am făcut-o și cu ceilalți, foști colegi de-ai dumneavoastră din PSD sau din Consiliul Local.

Necazul este că subiectul în cauză nu-l va ocoli pe domnul Sîrbu. Deloc! În situația suficient de posibilă că va accede la onorabila funcție de primar al Sighișoarei, domnia sa va porni cu stângul și absolut dezonorant. Pentru că acest subiect îi va fi mereu și mereu servit de oricare dintre opozanții săi politici. Și nu numai de ei! Pot, dacă dorește, să-i și descriu un scenariu care va fi confirmat destul de clar în realitate. Când entuziasmul eventualei victorii se va atenua și vor începe marile probleme, "politica mânecilor (însuficient) suflecate" își va arăta roadele. Foarte probabil pentru hotărâri care privesc probleme majore ale Sighișoarei (cum ar fi cele legate de patrimoniu), domnia sa va avea nevoie de o majoritate zdravănă în Consiliul Local, și anume de una de 2/3. Greu de obținut! În acel moment pot să pariez că domnul Sîrbu va începe să privească cu nostalgie la cei patru ani de opoziție. Pentru că va fi extrem de greu să unești viziuni dar și personalități care între timp s-au antagonizat aproape iremediabil (da, știu că în politică nu există etică și cele mai iremediabile incompatibilități s-au dovedit a fi vetuste). Și care, pentru a-ți face viața un coșmar îți vor reaminti cu fiecare ocazie despre această decizie judecătorească...

Sincer, nici nu m-am așteptat ca domnul Sîrbu va catadicsi să răspundă. Dar, într-o succesiune de comentarii de pe Facebook, colegul de partid (mă rog, de UIPS) al domniei sale, domnul Burghelea, promitea dezvăluiri fulminante care pur și simplu vor schimba radical percepția noastră asupra deciziei secției de contencios administrativ a Curții de Apel Mureș. Recunosc că această perspectivă venită din partea unui specialist m-a făcut să mă aplec cu mult mai multă atenție asupra documentului. L-am citit, l-am recitit, am mai întrebat și eu în stânga sau în dreapta (că mai sunt și alți specialiști pe lumea asta) și nu-mi dau seama ce naiba mai poți să întorci din această decizie în favoarea ta. Pur și simplu nu ai cum!

Apoi am trecut pe pagina regretatului Florin Staicu care într-o succesiune de articole a analizat în detaliu ceea ce discutăm noi acum. Mărturisesc că la acea vreme nu-i mai frecventam blogul. Am găsit însă niște dialoguri foarte interesante între Florin Staicu și un "Anonim" care totuși își semna comentariile, avocatul Bogdan Burghelea pe care le puteți citi aici, aici și aici (bănuiesc că domnul avocat nu le va nega "paternitatea"). Este foarte important de reținut că toate aceste dialoguri aveau loc cu mult timp înainte ca justiția să se fi pronunțat definitiv asupra chestiunii în cauză. Ele trebuiesc citite cu foarte mare atenție. De ce?! Pentru că este foarte posibil ca în scurt timp sus-numitul avocat va fi și consilier local. Dacă domnul Burghelea intenționa să vină cu același soi de argumente, mărturisesc că ele devin brusc neinteresante, cel puțin pentru mine. Dacă va avea ceva nou de spus, cu mare plăcere le voi face publice. O hotărâre judecătorească definitivă este exact ceea ce spune. Definitivă! Pentru mine ca simplu cetățean.