16 octombrie 2016

Ceață la Ministerul Mediului

La Ministerul Mediului (Apelor și Pădurilor) a venit toamna, doamna ministru Palmer?! Pentru că nu știm dacă e ceață și acolo sau doar la noi. Oricum, pe site-ul ministerului e sămânță de mister. Mare. Pe care niciun comunicat al ministerului nu-l lămurește. Din echipa ministerială, secretar de stat pe probleme de arii protejate este (era?, mai este? a fost? s-a evaporat), speologul Viorel Traian Lascu. Nu știu cât de controversat era personajul dar știu că problema ariilor protejate este una gravă de tot...
Un exemplu pe care îl avem sub nasul nostru este situația rezervației Breite. Rezervație care a intrat "la grămadă" odată cu situl Natura2000 în administrația unui așa zis ONG mamult "Progresul Silvic" unde s-au asociat tot felul de silvici iubitori de natură, de păduri, de biodiversitate (o vedem zilnic!). Sub oblăduirea acestui ONG s-au petrecut și se petrec nenumărate abuzuri iar planul de management al aprobat pentru acest sit Natura2000, Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare rămâne o frumoasă poveste de adormit copii... Îl puteți citi aici http://www.natura2000transilvania.ro/ Chiar și numai pentru modul cum au administrat rezervația Breite de când au preluat custodia, acestui ONG ar trebui să i se ridice dreptul de administrare. Cu toate acestea, respectivul ONG e bine mersi și este pe cale să acceseze o grămadă de finanțări nerambursabile. Pentru ce, nu știm... În mod normal, respectivul ONG ar fi trebuit să prezine un raport de activitate anual către Consiliul Local Sighișoara, proprietarul de drept al rezervației. De când a preluat custodia nu a prezentat niciun raport de activitate!
Și acum să revin cu începutul. Până acum câteva zile, acest domn Lascu era marele șef cu ariile protejate din minister. Ba chiar și apare (încă) la programul de audiențe afișat pe site (vezi fotografia). Doar că a dispărut din organigrama echipei ministeriale. Dacă dai însă un search, în dreptul numelui domniei sale apare titulatura "Fost Secretar de Stat"! Ups! Fost?!
Un secretar de stat nu este portar la minister ci este echivalat cu postul de ditamai ministru (adică un ministru care se ocupă de un anumit domeniu din ministerul respectiv). Domnul Lascu a avut postul deținut de o ilustra (și arogantă) predecesoare (băgată în afaceri posibil penale cu Adrian Severin), madam Jugănaru. Când a fost zburată, m-am bucurat. Dar cred că m-am bucurat degeaba...
Eu întreb cum naiba poate fi schimbat ditamai secretarul de stat (dacă a fost sau nu schimbat pentru că după cum arată capturile, situația e cețoasă rău) așa, pe șestache și treaba nu apare în niciun comunicat al ministerului mediului. Dar, dacă a fost schimbat, am vrea să știm care a fost motivul real.