25 octombrie 2016

Cui îi stă târgul în gât?!



Vă veți întreba de ce acest afiș în preambului articolului. Veți înțelege. Nu au trecut trei săptămâni de când un grup de organizații locale, vorbim aici de CLIMM (asociația intreprinderilor mici și mijlocii locale), Fundația Adept și Fundația Mihai Eminescu Trust au lansat o inițiativă recepționată foarte pozitiv de către mulți sighișoreni. Aceea de a organiza în fiecare sâmbătă între orele 8-12 un târg de produse tradiționale și pentru sprijinirea meșteșugarilor din zonă pentru a-și desface mărfurile. Din câte știu acest parteneriat a obținut toate avizele necesare pentru ca acest târg să aibă loc. Menționez că organizatorii au solicitat ca în acest sens să fie emisă o hotărâre de consiliu local prin care acest târg (în fapt o piață volantă, nicidecum cu caracter permanent sau cvasi-permanent) să fie sprijiniți de către autoritățile locale numai prin scutirea de chirie a perimetrului în care târgul își desfășoară activitatea. Dar, foarte important de menționat nu au subînchiriat acest spațiu producătorilor și meșteșugarilor ci pur și simplu le-a oferit acestora (dar și nouă sighișorenilor) ocazia să-și desfacă produsele și noi să lă putem cumpăra, cu titlu gratuit. Despre ce produse vorbim?! Vorbim de produse originale. Făcute în ferme mici din Saschiz, Viscri, Mălâncrav, etc. De cașcaval de casă și alte brânzeturi, de mezeluri, miere naturală, pâine de casă, zarzavaturi, produse de patiserie, sucuri naturale din fructe, dulcețuri, plus produse meșteșugărești (de pielărie, țesături, etc.).


A fost o mână întinsă acestor producători din partea unui grup din Sighișoara ca o alternativă absolut necesară la invazia de produse nenaturale, îmbâcsite  de chimicale și E-uri pe care le găsim îndeobște în supermarketuri. Zi de zi, vedem cu fermierii români sunt uitați, nesocotiți, supuși unei competiții neloiale de către mari companii sau lanțuri de supermarketuri. Zilnic aflăm cum dispar produsele cu care eram obișnuiți, dispar roșiile de grădină cu gust de roșie și nu de plastic, dispare mierea de la stupar (înlocuită cu aceea 80% sirop de zahăr din supermarket sau originară din China). Dispar mezeluri făcute din rețete tradiționale, din carne de la fermierii locali fiind înlocuite cu tot felul de făcături. Există în Europa (și nu numai!) un fenomen tot mai amplu de revenire la agricultura tradițională, de stimulare a produselor organice. Iar noi ne gândim să dăm la gioale și tentativelor firave de-a le sprijini...

Ei bine, tipic pentru mentalitatea sighișoreanului, dacă eu nu pot (nu vreau, nu-mi vine ideea, nu mă implic, mă doare-n pix) să vin cu o idee generoasă, nu pot dormi liniștit dacă altcineva o face. Și mă apuc să le bag strâmbe.

Publicând programul ședinței de CL de joi, 27 am sesizat punctul 4. Plângere prealabilă a d-nei Anca Silvia Rațiu, înregistrată la Municipiul Sighișoara cu nr. 25357/17.10.2016, prin care solicită modificarea Hotărârii Consiliului Local Sighișoara nr. 57/29.09.2016. Era vorba taman de HCL-ul legat de acest eveniment.


Curios, l-am desfăcut să văd ce nu e în regulă cu respectiva hotărâre de s-a sesizat atât de rapid (mai nou) "lidera" civismului local, Anca Rațiu. Este dreptul (și obligativitatea, zic eu) ca fiecare dintre noi să ne implicăm și să ne luptăm pentru cauzele de interes civic.. Dar am fost chiar curios să văd care sunt motivele pentru care respectivul târg abia mijit în buricul burgului, i s-a oprit doamnei Rațiu, în gât. Bănuiam că sunt motive care vizează legalitatea. Ca să nu dăm loc la interpretări, publicăm "lăcrimarea" (arhaism, așa se numeau plângerile în actele oficiale) doamnei Rațiu ici-șa...


Doamna Rațiu consideră că respectiva hotărâre este plină de ilegalități. O fi?!

Iată ce știm. Știm de exemplu că orice hotărâre trece în prealabil prin comisii (juridică, de patrimoniu, economică, socială whatever că nu le știu pe toate). Toate comisiile și-au dat avizul! Apoi, s-a votat în plenul Consiliului Local. Toți consilierii au votat pentru, nu a existat nicio obiecție. Reamintesc componența consiliului: PSD+PNL+UDMR+UIpS!!!

Acum, după ce târgul a început să prindă cheag, doamna Rațiu constată chestii ilegale și continuă (este o opinie absolut personală) să încerce să facă valuri. Să se bage în seamă, mai pe românește (pentru că eu nu văd niciun alt sens în acastă perseverență demnă de o cauză mai bună)...

Nu stau să analizez argumentele legale ale acestui demers, există persoane calificate să o facă. Dacă se vor găsi nereguli de ordin juridic cei care se fac vinovați trebuie să răspundă. Eu personal am serioase îndoieli.

Eu revin cu o întrebare pe care i-am mai pus-o doamnei Rațiu acum câteva luni. De ce abia acum doamna Rațiu-Pulca?! De ce atâta timp cât ați fost un membru extrem de important în aparatul administrativ al orașului nu ați dovedit la fel de multă vehemență față de sumedenia de ilegalități și mârlănii pe care administrația de atunci (Dăneșan) le-a comis?! Ani la rând, primăria Sighișoara a oferit moca (!!!) spații generoase (străzi și piețe întregi!) cu ocazia a fel de fel de festivaluri unei asociații care le-a subînchiriat (!!!) (deci o grămadă de afaceriști implicați în turismul local) și au făcut bani frumoși folosind domeniul public, deci al nostru.

La fel de vehementă ar fi trebuit să fie doamna Rațiu și în momentul în care, în calitate de persoană importantă în aparatul administrativ al Primăriei Sighișoara, a favorizat firma soțului cu un "mizilic" de 92.000 lei! Adică doamna s-a aflat în conflict de interese flagrant. Și pentru a nu da iarăși loc la interpretări, postez aici concluziile Agenției Naționale de Integritate în ceea ce o privește:



Acesta a fost motivul pentru care doamna Rațiu a trebuit să plece din postul de purtător de vorbe al penalului Dăneșan pentru că, în virtutea funcției pe care a avut-o a favorizat o sumedenie de contracte din banii publici (din banii voștri dragi sighișoreni!) care au mers bine-mersi, în firma soțului...

Ei bine, asta se cheamă tupeu. Pentru că doamna se află într-un conflict moral (sau ar trebui să se afle într-un astfel de conflict!). Are probabil impresia că trecutul fiecăruia (vorbesc de aceia care au fost sunt și vor fi persoane publice și iau decizii care afectează pozitiv sau negativ comunitatea) poate să fie șters așa, cu buretele. Avem aici de a face cu un tupeu gros (bunica avea obiceiul să-l numească "cât tovalul"). Și doamna Rațiu nu este singura în acest demers de reconsiderare a termenului "bun simț". În preajma ei mai sunt personaje care au supt din banul public mai mult sau mai puțin legal și sunt la fel de vocale, ai zice că au primit peste noapte certificat de îngeri...

Sfântă ipocrizie!!

P.S. Nu-i neg doamnei Rațiu niciun drept civic la care avem cu toții dreptul. O rog însă să încerce să aibă simțul măsurii. Pentru că sunt în acest oraș o grămadă de concetățeni de-ai noștri curați, cu probleme reale care trebuiesc rezolvate și care AU DREPTUL să aibă tot tupeul din lume pentru că sunt cu adevărat inocenți! Pentru că ei nu au supt din banul public, nu au profitat de funcția avută în administrația locală pentru a-și umfla conturile. Mulți dintre ei erau tratați în modul cel mai josnic atunci când mergeau în primărie să-și ceară un drept firesc. Au fost cazuri când persoane care solicitau un drept la o locuință decentă au fost date afară efectiv cu șuturi în fund din sala de audiențe de către penalul Dăneșan (cazul a fost tratat la momentul respectiv în Sighișoara Samizdat)!