23 noiembrie 2016

Pe Transelectrica o doare-n stâlp de proprietatea privată

Dreptul de proprietate este un moft în România anului 2016. Și asta nu numai pentru prăpăditul de rând care îți intră pe terenul proprietate personală ca să-și taie niște poci de fasole ca să le vândă în piață. Și nici pentru culegătorii de melci care îți dau iama peste proprietate pe motivul "da de ce nu pui semn că io nu știu căi proprietate". Și nici pentru proprietarii de oi care, deși în această perioadă pășunatul este interzis, îi doare la căciulă că oile intră să mai ciugulească și ele ceva verdeață. În fapt, peste tot situația este cam aceiași. De la cei care exploatează lemn și tranzitează terenul privat fără a-ți cere vreodată aprobarea și până la unele companii "de stat" care încă se află în perioada comunistă cînd "ce-i al tău e și al meu, ce-i al meu e numai al meu"


Subsemnatul am și eu o proprietate. Adică, am în proprietate un teren. Cu acte în regulă. Complet în regulă din toate punctele de vedere. Când l-am cumpărat, pe teren era (și încă este) amplasat un stâlp de medie tensiune al companiei Transelectrica, stâlp care susține cablajul de alimentare a satului Stejereni. Da, este vorba de un stâlp de beton pentru care compania respectivă nu plătește niciun bănuț chirie (cum în mod firesc ar fi normal!).  Sigur, dacă acolo ai vrea să te conetctezi acum la curent electric, întreaga aventură te-ar costa în jur de 5-6000 euro deși compania stă bine-mersi moca pe terenul tău.

Linia respectivă trece pe diverse terenuri proprietate privată, deci nu numai subsemnatul este în cauză. Fiind o zonă semisălbatică, linia străbate locuri diverse. Pășuni, zăvoaie dar și zone împădurite sau în curs de împădurire. Fără îndoială că vegetația înaltă poate prezenta un risc major. De la ruperea cablurilor în perioadă de furtună și până la electrocutări. Și tocmai de aceea este de înțeles faptul că, din timp în timp, culoarul respectiv trebuie toaletat. Repet și subliniez, toaletat!

Ce ar trebui făcut în acest sens (după propria opinie?). Păi în primul rând, linia trebuie monitorizată și constatate zonele de risc. Fără îndoială compania are acces la toate datele topografice și cadastrale. Adică, știe cine sunt proprietarii terenurilor unde este necesară o intervenție într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Și, în mod normal, proprietarii respectivi ar trebui să fie înștiințați înainte pentru a fi la fața locului. Repet, prezența proprietarului ar trebui să fie obligatorie pentru că în alt fel intrăm la capitolul penal care se numește "tulburare de posesie". Mai mult, dacă e nevoie de îndepărtarea unor arbori, se știe foarte bine că asta nu se poate face fără aprobarea Ocolului Silvic (fie că vorbim de păduri de stat sau aflate în proprietate privată). Respectivii trebuie să vină la fața locului și să marcheze toți arborii care trebuie retezați. Și aici vine subiectul. Dobitocii cu drujba de la Transelectrica nu știu ce înseamă aceea toaletare (scurtarea vegetației cu risc). Pentru ei soluția cea mai simplă și efecientă este retezarea tuturor arborilor care cresc în respectivul culoar! La ras! Pentru ei nu există proprietate. Întră prin gard (sau peste) și retează după cum vor mușchii lor fără a da socoteală nimănui. Și asta nu se întâmplă pentru prima dată!

Mai jos un scurt filmuleț care nu cred că mai are nevoie de comentarii


Și aici, apropos, dacă vreți să vizitați site-ul companiei care suge bani frumoși din buzunarele noastre veți găsi asta:



Și apoi dacă totuși încercați să dați un clic să postați un mesaj de protest, asta...


noi să fim sănătoși, nu?!