12 august 2023

Ghid de bune practici așa, mai ghidușiu (I)

 Intenționat sau nu (priviți și harta respectivă) cu toate că Centrul istoric al Sighișoarei se regăsește pe lista oficială a monumentelor istorice și este și amintit în ghid, harta aferentă reprezintă exclusiv zona aflată sub protecție UNESCO zona de protecție care, fiind considerată monument de categoria A la poziția 713 (de interes național!) lipsind cu desăvârșire (deși în text este amintită exact ca pe lista oficială de pe site-ul Ministerului Culturii) . Mai mult, la pagina 8 unde se face referire la întreg centrul istoric apare o afirmație extrem de sibilinică din care fiecare ar putea înțelege orice nu doar referirea la tipul de zugrăveală. Citez:

Centrul istoric al orașului Sighișoara cade sub incidența legii pentru protejarea monumentelor
istorice, dar și a Planului și a Regulamentului pentru Planul Urbanistic Zonal pentru aria culturală cu valoare mondială, însă contextul în care locuitorii săi trăiesc, locuiesc și muncesc este unul modern.
Această modernizare ţine şi ea de tradiţia oraşului, manifestându-se inclusiv prin refacerea zugrăvelii.

După cum vedeți, harta publicată în ghid are exact acest titlu ”Plan Urbanistic Zonal al Centrului Istoric al Municipiului Sighișoara”. Astfel titlul contrazice flagrant ceea ce reprezintă harta, unde zona de protecție amintită în text lipsește cu desăvârșire!!!

De ce?! Foarte enigmatic. Poate pentru că și în această zonă s-au comis încălcări flagrante ale legislației?! Pentru ca fiecare cetățean să fie foarte lămurit, ghidul ar fi trebuit să specifice în clar ce este voie și nu este voie nu doar în zona protejată sub regim UNESCO dar și în ”zona de protecție” listată de Institutul Național al Patrimoniului sub codul MS-II-s-A-15806!




În concluzie (pe această temă) după opinia mea ghidul trebuia să specifice în clar ghidul pentru cele două zone protejate (UNESCO și Centrul Istoric)