31 august 2023

Vine iepuriada locală!

 După cum știți, partidele aflate la guvernare de o veșnicie (PSD, PNL și UDMR) au refuzat mereu schimbarea legii electorale pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul nu întrunește 50%+ de voturi în primul tur. Convenabil nu?!

Așa s-au eternizat pe poziție (cu câteva accidente insignifiante) o sumedenie de primari. Sute sau chiar mii de localități din țară asistă deja la un simulacru de alegeri locale. Mai pe românește, blaturi.

În general blaturile sunt stimulate de către primarii deja aflați în funcții. Ele îmbracă mai multe aspecte...

Primarul de la partidul X se află deja pe poziție. Opoziția este partidul Y. Și partidul Z. Etc...

1. Se poate simula o campanie pentru fraieri în care candidatului partidului Y i se promite deja postul de vice-primar (în cazul în care partidul X nu are suficienți votanți). Cu consilierii partidului Y e mai greu pentru că legea permite suspendarea și excluderea acestora din partid dacă aceștia nu respectă linia partidului. Dar, în general, asistăm la o confrerie în foarte multe locuri unde USL a luat în stăpânire totul pentru ani buni. Acolo doar se mimează democrația.

2. Apar partidele-iepure. Sunt partide de care patru ani nu auzi absolut nimic dar ca o făcătură, se activează taman când trebuie. Îndeobște, aceste partide nu vin cu un candidat propriu la postul de primar! De ce?! Păi de aceea le și spune partide-iepure. La nivel local, în comunitățile mici fiecare cam știe cine cu cine doarme noaptea sun aceeași plapumă ;) . Chiar în absența presei independente, legăturile mai mult sau mai puțin sulfuroase răzbat în sânul comunităților. În 90% din cazuri partidele-iepure susțin primarul aflat în funcție. Sunt partidele care trei ani au tăcut, au umblat pe burtă, nu au făcut absolut nicio opoziție. Nici nu prea contează dacă din aceste partide cineva accede în Consiliul Local. Acolo se pot ”rezolva” mai ușor problemele, după...

Jocul de glezne în Sighișoara a început. Și nu de azi de ieri. Mai cu o poleială aurită, mai un ecologic cu epoleți, mai...dar știți voi....

Țineți aproape!