13 august 2023

Ghid de bune practici așa, mai ghidușiu (II)

În Piața Hermann Oberth nr. 37 se află una dintre cele mai interesante și plină de istorie case din Centrul Istoric. Casa Schuller von Rosenthal aflată pe Lista de patrimoniu a Ministerului Culturii la poziția 858 și este catalogată cu codul MS-II-m-A-15960 (1694-1703).

Fotografia din stânga făcută de Hermann G. Roth este desigur una de epocă (sfârșit de secol XIX), jos avem două uși din fier care foarte probabil erau pentru acces la pivniță (sau magazie). De-asupra acestora, două ferestre la canatul de sus împodobite cu stucaturi.

Astăzi, locul celor două uști a fost luat de o ușă de acces executată cu tâmplărie din termopan maro și o vitrină din același material. De remarcat că acestea două sunt cu mult mai înalte astfel că cele două ferestre marcate cu săgeți verzi au fost complet desființate. ”Cireașa de pe tort” sunt cele două ferestruici executate cu termopan de culoare albă (!!!!) care apar ca fiind rabatabile pe orizontală imediat sub stucatura decorativă. Vorbim aici de una dintre cele mai reprezentative elemente de arhitectură veche ale burgului nostru.

După opinia mea, un astfel de exemplu comparativ ar fi fost cu mult mai sugestiv în ghidul lansat cu atâta pompă zilele acestea.