16 august 2023

Ghid de bune practici așa, mai ghidușiu (IV)

 ”Crearea de noi lucarne trebuie făcută doar cu respectarea formelor, a proporţiilor şi modelelor istorice existente pe acoperişul clădirii sau pe imobile comparabile. Realizarea de noi lucarne se va supune avizării serviciului de urbanism al primăriei sub rezerva evitării multiplicării excesive şi cu condiţia unei corecte poziţionări.”



Citat din ”Ghidul de bune practici pentru zona construită protejată a orașului istoric

Remarcați vă rog acel pervers ”sau pe imobile comparabile”. Adică de aici pleacă în fapt eventualele justificări ulterioare. Pentru că rând pe rând, au tot apărut lucarne și veluxuri (aruncați o privire din balconul Turnului cu Ceas!!). Și este normal că cineva X, sau altcineva, Y să vină la urbanism și să zică, dar musiu Z de ce a putut în 2006 să-și facă lucarne?! Pentru că la mine este exact aceeași situație! Și poți să nu-i dai dreptate?! Îi dai pentru că tot tu urbanismule ai închis din start ochii la astfel de abuzuri!

Aici un caz școală de AȘA NU  (de care m-am mai ocupat) dar care desigur că la momentul publicării nu a interesat pe absolut nimeni dintre autorii fizici și morali ai acestui ghid.

Clădirea de pe str. 1 Decembrie 1918 se regăsește pe lista monumentelor istorice la poziția 729, sub codul MS-II-m-A-15822 și fost construită la sfârșit de secol XVII început de secol XVIII.

Din cartea poștală pe care o postez și care datează foarte probabil de la începutul secolului XX se poate observa că acoperișul acesteia era dotat cu un singur ”ochi” de iluminare la pod, cel de către stradă. Mai mult, următoarele capturi foto capturate de pe Street View sunt mult mai recente. Clădirea nu are absolut nicio lucarnă!!!

Ei bine, după renovare (?!) reparație pod (?!) acesteia i-au răsărit nu mai puțin de 6 (șase lucarne mari și late). Două dau către strada principală, trei către curtea interioară iar una spre curtea din spate, vizibilă din parcarea de lângă Hotelul Cavaler.

Cum se poate trage concluzia fără absolut nici un dubiu (ne-o servește chiar ghidul lui pește prăjit), Serviciul Urbanism al primăriei a avizat nu mai puțin de șase lucarne la un acoperiș unde nu a existat înainte absolut niciuna!!!

P.S. Între timp am mai primit o superbă fotografie de arhivă ci această clădire, mulțumesc!