07 iunie 2016

Cât de independenți sunt Independenții Sighișoreni?!

De la început trebuie să recunosc că această formulă auto-intitulată "Independenții Sighișoreni" a fost una de succes pe plan politic local. Încropită dintr-un nucleu care s-a rupt din PSD din motivele deja bine-știute, a ales să evolueze oarecum paralel cu îmbâcsita clasă politică tradițională. Până la un anumit punct, evoluția lor anti-sistem se aseamănă cu cea a Uniunii Salvați Bucureștiul sau a al POL-ului lui Dan Mașca de la Târgu-Mureș. Până mai ieri lipsit complet de ideologie, acest grup eterogen a reușit ca timp de patru ani să realizeze o opoziție contondentă în interiorul Consiliului Local, consiliu coagulat nefiresc de puternic și de mult în timp în jurul fostului primar condamnat, Ioan Dorin Dăneșan.

 Nu a fost nevoie de prea multă strategie, nici de ideologie ci pur și simplu să te faci cunoscut ca fiind anti-sistem (la nivel local). Astfel că, "independenții" și-au construit un organ de presă la fel de "independent", condus dibace de un jurnalist pe care îl apreciez foarte mult, Tudor Groza. Un ziar care și-a făcut treaba de a fi ziar de opoziție extrem de conștiincios, a știut să continue cu succes anchete lansate (și finalizate) de către "Sighișoara Samizdat" sau să demareze unele noi. Dar, aș fi lipsit de corectitudine dacă l-aș cataloga ca fiind "neutru" cum ar vrea să sugereze titlul. Nu! El nu s-a ocupat de exemplu niciodată  de afacerea "Boss Company" semn că neutralitatea se cam termină acolo unde începe "independența".

Problema pe care o dezbat acum este, ce se ascunde în spatele sintagmei de "independent". Au fost "independenții" cu adevărat independenți? După opinia mea, nu. Când există deja un grup coagulat în jurul unor interese comune (legitime sau nu asta nu are importanță), sintagma "independent" devine superfluă. Dar, trebuie să recunoaștem, prinde bine la public într-un moment în care clasa politică în cvasi-totalitatea ei este compromisă. Tocmai de aceea problema trebuie lămurită rapid. Uniunea Independenților pentru Sighișoara este partid politic. Dacă înainte a fost o alianță conjuncturală, începând cu data de 04.04.2016 (cel puțin asta sugerează actul de mai jos), UIPS este înregistrat ca partid politic. Și, bănuiesc că trebuie să aibă o anumită ideologie, un anumit statut. Este foarte bine că este așa, eu personal sunt foarte interesat care ar fi ideologia partidului respectiv, pe ce parte a eșichierului politic s-ar situa. Ah, da, sunt sigur că acum vor apărea voci care vor spune, nu, eu nu sunt membru al partidului doar am candidat pe lista acestuia. Nțțț, nu ține! Este doar un subterfugiu bun de adormit pensionari. În momentul în care o persoană candidează pe listele unui anume partid, consimte fără doar și poate la ideologia acestuia!



De ce am dorit să fac aceste precizări?! M-a determinat o recentă postare a lui Tudor Groza pe care o reproduc aici în facsimil:


Am și subliniat cu roșu afirmațiile contradictorii asta pentru a mă face mai bine înțeles. Tudor ar trebui să facă necesarele corecturi. Partidul intitulat UIPS a obținut 6 madate (și merită felicitat pentru asta!). Și, ar fi mult mai cinstit ca de acum înainte să folosească necesarele ghilimele de câte ori folosește sintagma "independent". Dacă până acum mai exista cât de cât un sâmbure de adevăr fiind o simplă alianță electorală, la recent încheiatele alegeri UIPS a intrat în competiție ca un partid cu acte în regulă, la fel de "partid" ca și PSD, PNL, PMP, etc... Mare sau mic, aici vom mai avea ocazia să discutăm, timp există suficient.

Alexandru Goța