02 iunie 2016

Și dacă?! (perspective postelectorale)

Puține se mai pot schimba până duminică. Muniția "grea" s-a dovedit un fâs, problemele incomode au rămas fără vreun răspuns public care să fi lămurit electoratul sighișorean (vezi cazul BOSS Company). Ne putem întreba care ar fi motivul. Unul pleacă exact dintr-o experiență electorală nu foarte depărtată în timp. Acum patru ani "independenții" și-au focusat campania pe calitatea de condamnat penal (e drept în primă instanță) a fostului primar pesedist Ioan Dorin Dăneșan. Surprinzător (sau mai degrabă nu!) sighișorenii l-au votat fără niciun fel de remușcare semn că nu cinstea și corectitudinea unui candidat ar trebui să primeze în opinia unei importante majorități. Un prieten mucalit a făcut o afirmație la care subscriu. Dacă I.D. Dăneșan ar fi candidat acum, foarte probabil ar fi câștigat fără probleme. Și "independenții" au învățat lecția. Dacă ar fi încercat să vină oficial cu orice fel de justificare cât de cât plauzibilă (nu aveau de unde să o scoată, stați liniștiți) ar fi intrat pe un trend de discuții care le-ar fi fost nefavorabil. Proverbul "câinii latră, caravana trece, noi să ne vedem cu sacii în căruță" funcționează perfect și a devenit motto-ul nerostit al campaniei lor electorale.

Cu toată mișcarea surpriză a PSD scoțând din mânecă un personaj absolut respectabil cum este dl. Mălăncrăvean, am serioase îndoieli că vor lua "fața" "independenților". Foarte probabil sunt procentual destul de aproape, dar nu cred că suficient de aproape pentru a câștiga fotoliul de primar. Și aici, spre deosebire de "independenți", pesedeul va avea o mare problemă post-electorală mai ales dacă la generalele din toamnă vor câștiga. Cum și așa PSD stă în mod tradițional destul de prost în Transilvania, vor avea tot interesul să încerce să-și conserve niște capete de pod cât de cât stabile. Și, este teoria (nu numai a) mea vor face tot posibilul să-și asigure niște organizații cât mai funcționale. Un posibil eșec la locale va fi rapid taxat prin înlocuirea radicală a structurii de partid locale. Cu cine?! E foarte simplu. Să ne amintim cazul ApR-iștilor lui Dăneșan care după câteva luni s-au transferat cu arme și bagaje în inexpugnabila familie pesedistă. Credeți că Iulian Sîrbu și echipa ar ezita vreo clipă dacă "interesele urbei" ar cere-o mai ales că și el și o parte din echipă sunt de extracție pesedistă?! Cum naiba să nu te sacrifici pentru comunitate?! Mai ales că după prima tentativă de puci eșuată, nu cred că ar rata a doua ocazie când ar putea prelua o întreagă organizație "la pachet". Este dotat cu o insațiabilă poftă de putere, patru ani și-a construit cu o grijă de invidiat acest parcurs. Aparent, cele două grupări sunt ireconciliabile. Doar aparent! Pentru că va fi suficient ca penalul Dragnea să dea cu telefonul în masă pentru ca totul să se rezolve prin niște alegeri absolut democratice în sfânta tradiție pesedistă. Ar avea în acest caz domnii Grabcev, Mălăncrăvean, Matei sau Lazăr ceva de spus împotrivă?! Am serioase îndoieli! Uite așa, printr-un simplu artificiu tipic dâmbovițean Consiliul Local Sighișoara s-ar procopsi cu posibil 12-13 (poate chiar mai mulți) consilieri PSD. În aceeași sfântă tradiție vor mai "convinge" vreo alți 2-3 de la alte partide cu care au vechi legături de colaborare și întrajutorare tovărășească și patru ani de zile vor trece hotărârile fluierând indiferent cât de controversate ar putea fi. Foarte probabil vom asista la un soi de opoziție anemică ce va putea fi foarte ușor controlată. Ar ieși sighișorenii în stradă pentru că s-au simțit încă odată înșelați? Hehe!

Scenariu prost? Unii dintre voi veți spune că da, cam prost. M-aș bucura ca peste un an să primesc comentarii cât mai acide care să-l catalogheze cât mai dur. Nu ar fi prima dată când m-aș înșela! Dar, m-am înșelat foarte rar (din păcate!) când a venit vorba de clasa politică. Să nu uităm că datorită lipsei complete de moralitate din politica românească și cele mai proaste și aberante scenarii au devenit în timp realitate lăsându-ne perplecși precum olteanul care a văzut prima oară în viață o girafă și a exclamat "așa ceva nu există"

Tot scotocind pe internet am mai găsit o fotografie care este extrem de elocventă. Mi-am permis să o transform într-un meme. Și privind-o cu atenție parcă scenariul meu devine brusc mai plauzibil. Nu credeți?