02 iunie 2016

Proiectul sălii de schi, drept la replică

În legătură cu articolul publicat acum câteva zile în legătură cu proiectul sălii de schi, am primit de la candidatul PSD, dl. Ovidiu Mălăncrăvean următorul răspuns pe care îl public integral:

"Am fost criticat  de mai multe persoane, pe facebook,  ceea ce este foarte bine, pentru bazinul acoperit şi pentru hala de schi. 
Pornesc în raţionamentul meu de la idea că un primar trebuie să fie interesat în primul rând de cetăţenii oraşului, dar şi de turiştii care vizitează oraşul, care nu sunt puţini şi care din păcat petrec doar câteva ore în Sighişoara.  
În ceea ce priveşte bazinul acoperit, piscina dar şi hala de schi se  înscriu în acelaşi registru. 
O piscină de dimensiuni rezonabile satisface nevoile sighişorenilor, însă astfel de bazine s-au construit în lumea civilizată în anii 70 şi aproape în toate comunele din vestul  Europei   găsim aşa ceva. Altfel spus dacă nu gândim şi construim aşa ceva se numeşte că vom construi în trecut şi nu vom atrage turişti, nu vom fi competitivi. Trebuie să construim pentru viitor să fim atractivi pe următorii 20 ani. Pentru asta trebuie să avem curaj  şi viziune, dacă tot cheltuim bani să ne asigurăm că aceste investiţii sunt atractive benefice atât pentru locuitorii oraşului cât şi pentru turişti. 
Este mare păcat ca un oraş cu potenţialul oraşului nostru să aibă un turism sezonier din aprilie până  în octombrie. Prelungirea perioadei  turistice la Sighişoara înseamnă şi locuri de muncă stabile, înseamnă şi  tineri care rămân şi se dezvoltă aici.
La aproximativ 60 km de Sighişoara se schiază din decembrie până în martie de multe ori, la Băile Homorod, pârtia este în portofoliul unui întreprinzător privat, un teleschi şi un tun pentru zăpadă . Sighişoara avea pârtie de schi acum mai bine de 30 de ani. 
Sunt sigur că  o astfel de hală se poate construi şi la noi. Poate este interesantă şi amplasarea ei într-o anumită zonă a oraşului, care să oblige autorităţile guvernamentale  să grăbească construirea şoselei de centură .
 În prezent Germania are 6 astfel de hale, prima a fost dată în folosinţă în 2001 (3 ianuarie)  şi este utilizată anual de peste 1 000 000 de turişti. 
Pe continentul nostru există deja  astfel de hale în: Germania ( 6 hale), Belgia ( 3 hale), Franța ( o hală), Lituania ( o hală), Olanda ( 7 hale), Polonia ( o hală), Serbia ( o hală), Spania ( o hală), Marea Britanie ( 6 hale), construcţia acestora se face prin fonduri alocate de U.E. pentru astfel de proiecte!
Această hală nu este o promisiune electorală  din partea mea sau a PSD-ul, exprimă în fapt dorinţa mea de a-i  determina  sighişorenii să încerce mai mult să aibă pretenţii mai mari de la administraţiile viitoare. Îmi doresc pentru oraş un astfel de complex şi voi face tot ce se poate pentru el, sunt sigur că sunt şi alte oraşe care s-au gândit la aşa ceva dar primul care-l realizează este cel câştigător.
Dacă acum 10 ani vedeam pozele unui complex turistic  din apropierea oraşului şi cineva ar fi spus că acest complex este construit de o singură familie, am fi spus că este o utopie şi că nu se poate, dar astăzi este o realitate (Complexul Dracula Daneş).       
Suntem o comunitate de peste 28000 locuitori  (după recensământul din 2011) trebuie să avem pretenţii, ambiţii şi aspiraţii mai mari. 

Cu deosebita stimă!"