14 februarie 2018

Oarecum despre presă

Am revăzut “la rece” întreaga conferință de presă a L.C. Kövesi. Am făcut-o concentrându-mă mai ales pe presă. Las la o parte faptul că nu țin minte ca o persoană publică să fi avut o conferință de presă timp de 2 (două!) ore!


Revin la presă pentru că fac presă de prin 1994 (presă și nu sluj în presă cam cum se face și la nivel local). 


Un calcul estimativ. 


Cam 90% din presa prezentă la amintita conferință a șefei DNA a fost evident ostilă iar 10% neutră (așa cum ar trebui să fie orice jurnalist care are pretenții de jurnalist). Da, jurnaliștii trebuie să fie incomozi și nu obedienți! Dar să o facă cu bună credință pentru interesul public (și nu în interesul unor borfași!).


La orice conferință de presă un jurnalist se înscrie pentru a pune întrebări. Și odată ajuns în fața microfonului spune ce grup de presă reprezintă și precizează câte întrebări are de pus. Regulile de politețe și colegialitate spun că fiecare din cei prezenți trebuie să pună un număr egal de întrebări (2-3 de obicei pentru a nu confisca din timpul rezervat celorlalți). Se acceptă o întrebare suplimentară dacă răspunsurile nu au fost foarte clare. Jurnalista de la RomâniaTV a pus din start vreo cinci, apoi a anunțat că mai are “o singură” întrebare dar a mai pus cinci! O altă regulă spune că după ce ți-ai terminat partea de interviu, prestația ta este gata, nu mai revii. Șase jurnaliști (EVZ, RTV, A3, Știri pe surse, Gazeta Sporturilor, B1) au revenit cu întrebări redundante, agresive, încălcând minimele reguli de conduită jurnalistică! Descalificant a fost ”marele” Cătălin Tolontan. Cu prestația din seara aceasta, a revenit exact acolo unde a fost tot timpul. Un “pălmaș” de pe moșia Varanului Felix. Nu întâmplător a intrat în direct ulterior la RTV! Jalnic!


Avem o presă de toată jena. Acestei prese (unei bune părți din mass media) i se datorează în bună măsură situația de acum. O presă compusă din slugi penibile, țucălari, propagandiști și sinecuriști rânind în cotețele imunde ale unor moguli cu probleme penale. O armată menită să spele cadavrele vii ale celor care au spoliat această țară.


Am încercat să compar prestația șefei DNA cu a oricărui alt personaj public luat la întâmplare. Ca să mă destind am încercat să mi-o închipui pe VV Dăncilă prestând două ore în fața unei prese la fel de ostile. Sau pe Dragnea. Tăriceanu? 


Nu, nu incerc să o idealizez pe LCK, am încetat de multă vreme să mai construiesc statui. Dar, trebuie să recunosc că prestația a fost remarcabilă. Răspunsuri la obiect, pe lege, respectând dar și impunând limitele necesare.  Și, de data asta, toată prestația a fost construită strategic ceea ce denotă că are un foarte bun consilier pe partea de PR. 


Dovada că prestația ei a fost mai mult decât convingătoare stă tocmai în atmosfera de înmormântare de după conferința de presă din studiourile A3, RTV. Derută totală, au fost nevoiți să încropească tot felul de bazaconii penibile.


De aceea spun că dacă am fi avut o presă adevărată, fața acestei țări ar fi arătat altcumva. Și da, le bat prietenește obrazul și “jurnaliștilor” din presa locală. Da, Sighișoara ar fi arătat cu mult mai bine astăzi dacă voi ați fi fost cu adevărat oameni de presă și nu slujbași...


aleXandru goța