21 februarie 2018

Zile libere cu nemiluita la tot poporul. Pentru că se poate...

Încep cu o poveste reală povestită de un bătrân (român) dintr-un sat vecin Sighișoarei unde trăiau împreună sași și români. Ei bine, îmi povestește bătrânul cum era pe vremuri (undeva între cele două războaie) când țăranii se ocupau exact cu ce se ocupă  de obicei țăranii. Cultivarea pământului și creșterea animalelor. Ei bine, în zilele cu sărbători religioase cu roșu în calendar (plus duminicile!), românii (credincioși ortodocși în marea lor majoritate) sărbătoreau prin...nemuncă. Pentru că munca în zilele de sărbătoare marcate cu roșu în calendar precum și duminicile este văzută ca fiind un păcat major. Te paște iadul probabil... Cei cu origini la țară știu cam cum decurgeau în acele zile. Se mergea la biserică, de acolo se intra ață la birt, apoi la masă și apoi se adunau vecinii în povești în fața porții. Asta în timp ce sașii (evanghelici în marea majoritate) nu consideră deloc ca munca să fie un păcat indiferent de sărbătorile religioase. Mai ales în agricultură unde o ploaie îți poate compromite de exemplu recolta de fân, nu-ți poți permite astfel de luxuri. Și îmi povestește bătrânul cum treceau sașii în grupuri pe lângă țăranii români care o frecau religios la poartă și le spuneau mai în glumă că la iarnă o să-și mănânce...calendarul.

Da, știu că mulți dintre voi vă simțiți ofensați dar aceasta este realitatea! Eu și acum mă întreb (ateu convins fiind) cum poate fi considerată munca un păcat. Adică să furi, să minți, să înjuri (chiar în zilele de sărbătoare) devine acceptabil dar munca fizică, nu!

Iată că dragul nostru stat neparalel le mai face cadou românilor încă o zi liberă. Pentru că nu erau destule zile libere deja, politicienii noștri mai trag o mită electorală mai ales către clientela lor bugetară supradimensionată. Ca de obicei, afectat va fi sectorul privat, sector care susține financiar toate aceste cadouri toxice oferite de o clasă politică iresponsabilă propriului popor degrabă amator de zile roșii în calendarul creștin-otodox...

aleXandru goța