07 februarie 2018

Perla tot mai ruinată a Târnavei

 
 
 De zeci de ani, zidurile de apărare ale cetății medievale se năruie sub ochii impasibili ai autorităților. Tot în acest timp, aceeași cetate a devenit o vacă numai bună de muls prin afaceri în turism. Cu mici excepții, întreaga cetate s-a transformat într-un imens spațiu de cazare, de restaurante, cafenele, bazaruri. Afaceri bănoase în care au fost implicați foști și actuali potentați locali precum și consilieri. S-au renovat (adeseori abuziv și fără respectarea normelor de protecție) cam tot ce trebuia să scoată bani. S-au adus modificări structurale iremediabile, s-au turnat betoane, s-a pavat (pe banii cetățenilor) complet aiurea întreaga cetate. Vegetația costieră care mai consolidează versanții este hăcuită iar în locul ei nu se plantează nimic.
 















A fost suficientă o ploaie pentru ca înco o porțiune din zidul cetății de pe fațada vestică să se prăbușească. Toate acestea erau de anticipat. Crăpăturile și erodările nu sunt de azi de ieri. Ele s-au dezvoltat sub nasul "specialiștilor" care freacă mangalul în Primăria Sighișoara... O singură dată autoritățile au reacționat rapid și anume când s-a prăbușit o parte din zidul din dreptul clădirii primăriei. Normal, nu, ce ar fi însemnat ca însăși clădirea primăriei să o ia la vale cu tot cu armata de incompetenți care o ocupă?!

De un cinism înfiorător este însăși comunicatul emis de către primărie pe care îl puteți citi în link. Așa am aflat că zona este supravegheată video, ce noroc pe capul nostru că putem admira în timp real cum se duce la vale cetatea! Nicio urmă de regret, nimic care să denote o reală preocupare. Nu citim nicăieri în comunicat intenția de a afla cine se face răspunzător din primăria Sighișoara pentru indiferența care ruinează sub ochii noștri cetatea! Mai activează prin preajmă și câteva oengeuri (unele finanțate cu bani grei de la bugetul local, deci din banii noștri!!), oengeuri care în toți acești ani nu am auzit să protesteze pentru salvarea patrimoniului acestui oraș!!!