23 ianuarie 2017

Scrisoarea deschisă a filosofului Mihail Șora

Un model care a depășit vârsta de o sută de ani, model care ne adresează un mesaj asupra căruia ar trebui să ne aplecăm cu atenție și mult respect

Dragii mei,
am văzut oameni tineri și mai puțin tineri, oameni care înțeleg ce se întâmplă în România de astăzi, prețuiesc democrația participativă, sunt responsabili și nu pot fi nici manipulați, nici cumpărați. 
Este România care gândește și care pricepe ce citește. 

Suntem oameni care ne cunoaștem drepturile, după cum cunoaștem și obligațiile celor ajunși la Putere, prin vot democratic. 
Așa cum spuneam și aseară, la marșul de protest: 
democrația este autoguvernare prin intermediul unor delegați aleși, care reprezintă interesele societății și care stau sub supravegherea societății. Nu poți să faci legi pentru tine, pentru a-ți salva propriile interese! Trăim în Cetate, în aceeași Cetate în care trăiesc și cei care ne guvernează. Și care ne guvernează pentru că i-am ales NOI ca să ne guverneze, în limitele mandatului pe care NOI li l-am acordat. Nu sunt propulsați acolo pe un post în care pot să decidă de capul lor. Sunt limitele între care pot să fie luate deciziile. Nu sub, nu deasupra: în i n t e r i o r u l acestor limite!

Eu, personal, n-am votat cu cei care sunt la Putere. Mi-am utilizat dreptul și libertatea mea de a vota așa cum am considerat eu de cuviință. Dar asta nu înseamnă că urmează să fiu exclus de la drepturile cetățenești. 
Iar unul dintre aceste drepturi este acela de a ieși în stradă atunci când guvernanții greșesc sau abuzează de poziția lor.

M-am bucurat să văd aseară tineri și copii.
Școala civismului începe de la vârstele mici.
Educați-vă copiii, oameni buni, pentru că lor le aparține viitorul.
Acolo unde este nevoie, educați-vă bunicii: ascultați-i și învățați-i să vă asculte. Nu va fi simplu, dar este primul pas pentru ca să putem trăi omenește, respectându-ne unii pe ceilalți. Și eliberând această țară de jefuitorii ei.

Mihai Șora
București, ianuarie 2017