08 februarie 2016

Maternitatea a fost dezbătută public dar situația a rămas gravidă..(episodul #1)

Și am avut dezbatere. Așa cum am anticipat, cu "de toate". Și cu argumente rezonabile, și cu patetisme, și cu șopârle electorale, și cu invocații, perorații. Chiar și cu vagi urme de invective. Întrebările rămân. Necunoscutele, ca de obicei profită de ignoranța societății civile, recte a omului de rând care nu ar prea putea să înțeleagă nimic din asta. Cert este că oriunde ai întoarce privirea există destul de multă ipocrizie frumos ambalată în adevăruri definitive. A ieșit la iveală faptul că treaba e veche. Că stimații noștri consilieri au consimțit prin vot la un anumit moment dar unii dintre ei s-au "răzgândeanu" pe parcurs, motivele invocate fiind puerile. "Am aflat ulterior că...". Păi nu votezi dacă nu ești în cunoștiință de cauză. Există și instrumentul abținerii, perfect inteligibil din același punct de vedere politic.

 Cert este că penalul Dăneșan "i-a făcut" pe toți nu chiar de fraieri. Unii au avut habar numai că pe parcurs jocurile s-au mai schimbat, taberele au devenit mai fluide și adeseori imprevizibile. Pentru că fiecare a avut la un anumit moment un interes la care a pus botul, fiecare are câte-un scheletuț în dulap care este fluturat mai mult sau mai puțin vădit de către oponenți. Iar primarele penal a știut să îi facă să joace geamparalele suficient de mult ca la o adică să țină "ciocul mic". Faptul că odată ai fost cârdaș și după acea s-a spart gașca, nu te spală de păcate. Ci poate în unele cazuri să frăsuiască memoria... Dar nu memoria tuturor. Poți deturna memoria colectivă dar nu o poți perverti pe cea individuală.

Aruncatul problemei peste gardul celuilalt este contraproductivă atâta timp cât există toate dovezile că ai avut problema-n mână la un anumit moment dat și nu ai știu ce să faci cu ea. Sau nu ai vrut să faci nimic. Sau nu ai putut. Sau ți-a fost indiferent. Asta nu te exonerează cu nimic ca persoană publică, politica nu vinde indulgențe precum biserica în evul mediu. Politica este murdară prin excelență și chitită doar pe interese. Care la un anumit moment pot să nu mai coincidă. Și atunci se rupe căruța. Doar că peisajul nu se schimbă chiar cum am vrea noi, ca să fim foarte bine înțeleși! În problema "maternității" nimeni nu poate primi un cec în alb indiferent ce soluție se va găsi. Pentru că știm foarte bine de ce nu! Iar dacă totul pare foarte vag acum, ascultați cu atenție discuțiile. Asta pentru a ști pe ce lume trăim noi, și pe ce lume trăiesc (încă), "ei". Țin morțiș să mențin trează memoria tuturor...