07 februarie 2016

O maternitate care are nevoie nu de cezariană ci de scaun la cap (sau cum lipsa de rațiune va rămâne cu buricul netăiat)

Luni, 08.02.2016 ora 15, va avea loc în sala mare a primăriei o dezbatere publică legată de soarta secției de obstretică-ginecologie (maternitatea).

Problema viitorului maternității a generat aprigi dispute care, din păcate cam au iz politicianist (dar și de interese de grup). Sau cel puțin așa lasă să se întrevadă. Din nefericire! Interesant este faptul că problema clădirii actualei maternități devenită practic depășită fizic și moral nu este de azi de ieri. Ea e veche de ani de zile și, cu câteva mici (și nesemnificative) răbufniri nu a fost niciodată ridicată serios (cu mici excepții cu tentă electorală). Nici măcar de cei care au avut puterea politică să o facă la un anumit moment și care astăzi sunt extrem de vocali.

Ce este cert este faptul că maternitatea nu mai poate funcționa în actuala clădire veche de mai bine de 100 de ani. Cum s-ar spune, a ajuns cuțitul la os dar durerea a apărut tardiv (după propria mea opinie). Există în actualul moment două opțiuni, amândouă având argumente și contra-argumente rezonabile. Cert este că orașul are nevoie de o maternitate funcționabilă în cât mai scurt timp existând riscul ca actualul sediu să nu mai primească pe motive foarte bine întemeiate, aviz de funcționare...

Discursul antagonic a fost preluat și de mass-media și aici se remarcă statutul adeseori partizan mai ales în astfel de momente. Abordând o astfel de tematică mai ales când avem de a face cu două "proiecte" (doar) aparent opuse necesită o abordare echilibrată în care fiecare argument trebuie analizat cu grijă. Pentru că, există după cum am spus argumente și de o parte și de alta și o presă neimplicată politic asta ar trebui să promoveze. Echilibru... În schimb se promovează suspiciuni, vagi ipoteze (care pot să aibă un sâmbure de adevăr) dar nu fapte reale. Uite așa cetățeanul de rând se vede încă odată cuprins între ciocan și nicovală, asistând neputincios la un război care nici pe departe nu este al lui... Pentru că mesajul "plângem de ne sare cămașa de grija cetățeanului" a fost fumat demult, încrederea cetățeanului nu poate fi câștigată prin scandal...
Nu cred că dezbaterea publică va rezolva ceva. Pentru că, într-o dezbatere publică cetățeanul nu poate decide (nu are instrumentele necesare) amplasamentul viitoarei secții. El poate decide că avem nevoie de o secție modernă (ideal este o secție complet nouă, dar și aici se pune problema unei finanțări și finalizări urgente!) și aici este la mintea cocoșului că acesta va fi mesajul. Avem nevoie urgent de o maternitate care să respecte toate condițiile unei asistențe medicale moderne, în folosul cetățeanului, și numai al lui!

Va fi deci o dezbatere cu capsa deja pusă...